Gå til sidens hovedinnhold

Skal lyse opp i TV2

Artikkelen er over 14 år gammel

RANA: Da kona måtte stille seg under ei gatelykt for å finne noe i veska fikk Hans Martin Hanssen en idé. Til uka ser du han på Skaperen på TV2.

Hanssen, som til daglig er leder i hjelpemiddeltjenesten i Rana, har utviklet en type reflekser som lyser uten en ekstern lyskilde.

– Vanlige reflekser lyser ikke opp før de blir truffet av en ekstern lyskilde, sier han.

Hanssens oppfinnelse er basert på polyoptikk, noe som likner fiberoptikk bare at det er mykere og lettere å anvende.

– Man trenger bare en liten lyskilde for at hele den polyoptiske kabelen skal lyse opp. En polyoptisk kabel som lyser er ikke synlig på lang avstand, men det lyser skikkelig opp når den settes sammen med en refleks, forklarer Hansen.

Målet er å bruke oppfinnelsen i synlighetsutstyr som overlevelsesdrakter, refleksvester og liknende.

Hanssen har jobbet med ideen siden 2005. I fjor stilte han på audition til TV2-programmet Skaperen i Bodø og dette kan du se på TV tirsdag den 13. mars.

– Jeg meldte meg på Skaperen for å få promotert oppfinnelsen og for å få fortgang i utviklingen, sier Hanssen.

Hanssen satser på hovedsakelig på sikkerhetsutstyr når han nå lanserer ideen sin, men opprinnelig var konseptet noe ganske annet.

– Jeg og min kone var i Spania i 2005. Vi var ute og det var mørkt. Plutselig skulle hun ha noe i veska si, men hun klarte ikke å finne det, så hun gikk bort til ei gatelykt for å få litt lys. Jeg tenkte at det burde være lys inni håndveskene sånn at damene finner frem i alt skrotet de går og bærer på, sier Hanssen med et smil.

Med dette som utgangspunkt meldte han seg på den første runden av Skaperen, uten at han kom med i selve konkurransen.

– Jeg tror de syntes det var et litt snevert konsept i forhold til å satse kommersielt på det. Å bruke det i sikkerhetsutstyr åpner for et mye større marked.

Du kan lese mer om Hanssens oppfinnelse i papirutgaven av Rana Blad.