Tidligere denne uka gikk leder Ole-Gunnar Leirvaag i Raanen Saemide (Rana sameforening) ut i Rana Blad, med ønske om offisiell skilting på sørsamisk i Rana kommune.

– Det handler om å øke respekten og forståelsen av hva det sørsamiske har betydd for dette området gjennom mange generasjoner, sa han, og reaksjonene på ranablad.no har ikke latt vente på seg.

Her er noen av debattinnleggene:

* Gammelnorsk har vel også hatt betydning for Rana og landet forøvrig? Gyldne tider for skiltmakerne.

Arvid Langseth

* Det får da være måte på, det er jo så godt som ingen av oss som skjønner samisk. Og de som skjønner samisk i Rana de snakker pinadø norsk også. Det har aldri vært noe problem for dem før, så hvorfor lage problem nå? Dette forslaget skaper bare forvirring og merutgifter for det offentlige.

Nilsj

* Etter nye skoleplan skal jo alle grunnskoleelever pugge samisk i 7. klasse. Og nå skal samiske veiskilt på samisk presses på? Unødvendig og teit! Klart vi ska lær om samenes historie, men ikke press språket på vanlige folk!!

Irritert samemotstander

*Det hadde vært skikkelig stilig med sørsamisk skilting. Denne byen trenger alle de eksotiske touchene den kan få, og samtidig ville det ivaretatt en viktig kulturarv. Men, det kommer nok aldri til og skje. Ranværinger vil helst ha det som det alltid har vært.

Nita

*Hvis ikke samene forstår norsk,når det står på skiltet at de er kommet til Rana Kommune,da har de et problem. Skal vi begynne og oversette skiltene i Oslo til f.eks. pakistansk, når x antall prosent av befolkningen er pakistanere? Bruk pengene PÅ veiene i stedet for å skilte på nynorsk, samisk og bokmål etc.

Dagfinn Moen

Hva mener du? Si din mening! Alle innleggene finner du her.