145 meter langt russisk flytende kjernekraftverk skal fraktes langs norskekysten

Akademik Lomonsov

Akademik Lomonsov Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det er Rana kommune som på sine sider melder at det russiske kjernekraftverket Akademik Lomonosov nå er i ferd med å fraktes fra St. Petersburg langs norskekysten til Murmansk.

Kystverket og Statens strålevern følger med på skipet mens det transporteres utenfor Norge, og er også i dialog med russiske myndigheter. Rana kommune opplyser også på sine sider at de følger med på transporten.

Akademik Lomonosov er det første russiske flytende kjernekraftverket av sitt slag som er bygget. Det har blitt bygget ved skipsverftet Blatic i St. opetersburg, og skal fraktes sjøveien til Murmansk og deretter til Pevek nordøst i Sibir.

Kjernekraftverket veier 22.500 tonn, er 145 meter langt og 30 meter bredt. Det har kapasitet til å forsyne en by på over 200.000 innbyggere med strøm.

Etter avtaler med norske myndigheter har russiske myndigheter gått med på å frakte det radioaktive kjernebrenselet med tog fra St. Petersburg til Murmansk. Dermed er det liten risiko forbundet med frakten langs norskekysten, melder Statens strålevern.

Artikkeltags