Gå til sidens hovedinnhold

Skolelinux på dugnad

Artikkelen er over 17 år gammel

OSLO: Skolelinux er et norsk operativsystem basert på dugnad. Knut Yrvin er prosjektleder for det nasjonale skolelinux-prosjektet og forteller at flere skoler i landet allerede har innført bare linux-operativsysytemer.

Linux er utviklet av en finne og var i utgangspunktet et lite system. Programvaren har siden 1992 vært tilgjengelig på nettet for alle. Det eneste kravet som stilles er at hvis du utvikler programvaren må dette formidles til Linux. Filosofien er at dette skal være en intern dugnad på å utvikle et operativsystem. Derfor er ennå ikke 1.0 versjon kommet ut, men i følge Yrvin er det like om hjørnet. Sjøl om ikke 1.0 versjonen er ferdig utviklet har det ikke hindret skoler i å ta systemet i bruk.

- Både Ulsrud skole i Oslo, Orkdal videregående skole i Sør-Trøndelag, Hæler skole i Sandnes og Bryne skole i Time har tatt systemet fult og helt i bruk. Det de kan fortelle om er at de har god stabilitet, null driftsstans og ikke virus på sine maskiner. Læreren får tid til faglig pedagogisk opplegg og endelig får de skolehverdagen tilbake, sier han.

Forsknings- og utdanningsdepartementet har bidratt med midler for å utvikle Skolelinux ytterligere her i landet. Til nå er det 38 skoler som er tilknyttet et eget skolelinux-nettverk.

- Men ennå favoriserer det offentlige innkjøp av programvare fra det monopolistiske Microsoft. Vår strategi er at programvaren skal være fri. Slik internett er. Målet må være fri programvare og åpne standarder slik at ulike programvarer fungerer sammen.

Yrvin mener at Microsoft sin monopolsituasjon gjør elevene til kjeltringer.

- Microsofts programavtaler har ingen brukervennlig profil. Jobber en elev med noe på skolen kan han ikke ta med seg jobben hjem uten at hjemmedataen også har installert programvaren. Kopierer eleven skolens programvare blir han en kjeltring. Linux har en langt bedre brukervennlig lisens som det ikke koster noe å bruke, sier Yrvin.