Skrekkblandet fryd

Verken Mariell Einmo (f.v.), Janita Bygdås, Hanne Brynhild Johansen, Charlotte Sommerseth Pedersen, Eline Bø Vedøy, Emilie Yttervik eller Sindre Grinskar trodde de ville bruke kirkenatta til soving. Foto: Hedda Hiller Koteng

Verken Mariell Einmo (f.v.), Janita Bygdås, Hanne Brynhild Johansen, Charlotte Sommerseth Pedersen, Eline Bø Vedøy, Emilie Yttervik eller Sindre Grinskar trodde de ville bruke kirkenatta til soving. Foto: Hedda Hiller Koteng

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Sju 10-12-åringer tok utfordringen på strak arm og tilbrakte en natt i Aldersund kirke. Ikke helt uten skrekkelige innblandinger.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– No lys dæm på vindue igjen! Sjå!

Spennende

Sju barn løper bort til vinduet og trekker fra gardina, og ganske riktig, der lyser flere sterke lommelykter inn.

Sogneprest Christine Holmsen Lindbjør smiler, og inviterer barna tilbake til samlingstund rundt bordet, men det er ikke lett å konsentrere seg, når det skjer så frydefullt skrekkelige ting på kirkegården. Etter bare ett par minutter bøyd over spørrearket om dåpefonter, alter, sitteputer og lysestaker, høres en gjennomtrengende skrapelyd utenfra langs veggen. Barna hviner henrykt.

– Kan vi sjå ut vindue no?

Det kan de ikke. Først skal det øves på morgendagens høytlesing i kirka, og hver av barna skal finne sin egen liggeplass i kirkerommet. De øver på høytlesing om gutten Samuel, mens tankene er andre steder. Ingen tror de får sove i natt.

Nasjonalt tiltak

Prosjektet Lys Våken er et nasjonalt tiltak, som inviterer 11- åringer over hele landet til å være med å overnatte i kirken sin. Lys Våken er lagt opp slik at de lokale menighetene kan lage sin variant, som passer for dem. Alle menigheter får en programpakke, der leker, sanger, aktiviteter og forslag til innhold ligger.

– Vi har klippet ut blomster, tegnet og lest. Barna har fått pizza, og senere blir det kakao, leker og en film om kirkerotter. Vi har også vært på en opplevelsestur i kirkerommet, og gått turløype på kirkegården, forteller Christine Holmsen Lindbjør.

– Det er mye mer spennende enn å sove hjemme, sier Mariell Einmo, som har funnet seg soveplass oppe ved kirkens alter. Hun og venninnene Hanne Brynhild Johansen og Janita Bygdås skal ikke sove i natt.

– Nehei. Vi skal se skrekkfilm. Og finne ut hvem som er der ute, sier Hanne Brynhild henrykt.

Christine Holmsen Lindbjør ler og spesifiserer at navnet Lys Våken ikke nødvendigvis betyr at deltakerne skal være lys våkne hele natta.

– Det handler om å være lys våken overfor det som skjer i oss og rundt oss. Det handler om å være lys våken overfor Gud, hverandre og oss selv, sier hun.

Barna insisterer likevel at de er der mest for å leke og spise godteri. I morgen blir de vekket med musikk og frokost før det er klart for gudstjeneste med Anders Rosland, men først skal natta forseres.

– Det kommer til å gå kjempefint. Vi gleder oss, mener de, før de kryper ned i soveposene og har markløp nedover kirkegangen. Man må jo benytte sjansen til det, må vite.

Artikkeltags