Snøskredvarsel på Helgeland–NVE varsler at man må unngå alt skredterreng

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

[Helgelendingen] Det er varslet stor snøskredfare, faregrad 4, for Helgeland søndag 18. mars.

Det er på nettsiden www.varsom.no, som er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt, at det varsles om snøskredfare.

Siste oppdatering på nettsiden er 13:57 på søndag:

Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Videre på snøskredvarselet for Helgeland søndag 18.03 står det følgende:

Skredfarevurdering

Det er krevende forhold i fjellet! Snøbyger i kombinasjon med sterk vind medfører dannelse av ferske fokksnøflak i leområder i fjellet. Det er store lokale variasjoner hvor nedbøren vil komme, men det ser ut som det er de midtre deler av regionen som er mest utsatt. Vedvarende svake lag nede i snødekket gjør at fjernutløsning er mulig og at skred kan bli store. Naturlig utløste skred kan forekomme og disse kan nå ned til vei. Det kan gå noen våte skred under mildværsgrensen. Varselet er basert på et enklere datagrunnlag enn regionale varsler og utgis kun for faregrad 4 og 5.

Fjellvær, 18.03.2018

Nedbør 25 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt områder. Vind og sterk kuling fra vest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. Temperatur-11 °C til -4 °C på 1400 moh. Plussgrader opp til 200 moh. om formiddagen. Store lokale forskjeller i nedbørmengde.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken