Gå til sidens hovedinnhold

Solpark i havgapet

Artikkelen er over 9 år gammel

For å få bystatus må man ha en park, og VIPS! Rødøya kan åpne sin aller første park og er med det ett skritt nærmere bystatus.

Fra gammelt av var det en park ved siden av Rødøy kirke. Etter stordager som konfirmasjoner og bryllup pleide folk å samles på plenen ved det lille vannet. Etterhvert begynte parken å gro igjen og endte sine dager som en krattskog.

- Da fant vi ut at vi måtte gjøre noe, sier Malin Arntsen fra Klokkergården.

Plan om bystatus

- Vi skal søke om bystatus på Rødøya, fortsetter Malin noe overraskende, og forteller videre i samme blide tone:

- Folketallet kan vi ikke gjøre noe med, men alle de andre fasilitetene skal vi ha på plass. Der kommer parken inn i bildet, smiler hun.

Allerede er det laget to bautaer som skal avdukes på åpningsdagen i morgen, lørdag den 25. juni.

- Den ene bautaen er til ære for Hjallis. Han er både født og døpt på Rødøya og har blitt en legende i løpet av livet. Han har 50 gullmedaljer på skøyter og er den eneste som har gått to 10.000-meter etter hverandre og vunnet dem begge. Han har blitt kalt for Kong Glad og han kommer hit på åpningsdagen.

En av øyas musikere, Hans-Arne Arntsen, har laget og spilt inn en sang til ære for Hjallis. CD-en slippes åpningsdagen.

Interessant historie

Den andre bautaen er satt opp til minne om Edvard J. Havnø, lokal arkeolog med et navn som sterkker seg langt utenfor fylkets grenser.

- Han bodde på Havnøya og gjorde mange spennende funn i sin tid. Blant annet en gullskatt på Havnøya. Han jobbet i hele Nord-Norge, med mer, og studerte både biologi, arkeologi, geologi og ord og språk, sier Arntsen engasjert og fortsetter:

- Vi vil bruke historien vår i næringssammenheng med egen tursti som viser funnsted tilbake til yngre steinalder og oppover. Han fant jo blant annet restene etter en steinalderbedrift på nordsiden av øya, der de produserte økser, sier Malin, men har mer på hjertet:

- Forskere tror at Raud den Ramme hadde en borg her på Rødøya. Det er fantastisk å ha så mye historie å fortelle om. Kanskje kunne vi laget et museum som vi kunne ha hentet hjem skattene til?

Skøyteis om vinteren

Solparken skal være et fristed for ungdommer, brukes som skøyteis om vinteren, være et egnet sted for klubben som styrer med radiostyrte båter og være et treffsted for alle slags lag og foreninger. Sykehjemmet ligger også i passelig avstand for å ta med seg beboerne på tur.

Parken er laget kun med midler fra lag og næringsliv i nærområdet og man har lagt inn ca. 250.000 kroner på ferdigstilling med bautaer, opprydding, innsåinga av plen, bru til en av småøyene og annet arbeid for å rydde plass.

I forbindelse med morgensdagens åpning settes det opp skyssbåter fra fastlandet i kommunen slik at innbyggerne kan komme til åpningsfesten.