Sprek 30-åring i eteren

KAKEFEST: Redaktørfruen hadde sørget for nybakt eplekake i forbindelse med jubileumssendingen til Radio Korgen. Programleder  Trygve Aanes, ansvarlig redaktør Halldor Vassdal, programleder Per Jomar Hoel og programleder Paul Asphaug synes de har levert varene til lokalmiljøet. Målet har hele tiden vært å bringe små og store nyheter ut til folk. Foto: Arne Forbord

KAKEFEST: Redaktørfruen hadde sørget for nybakt eplekake i forbindelse med jubileumssendingen til Radio Korgen. Programleder Trygve Aanes, ansvarlig redaktør Halldor Vassdal, programleder Per Jomar Hoel og programleder Paul Asphaug synes de har levert varene til lokalmiljøet. Målet har hele tiden vært å bringe små og store nyheter ut til folk. Foto: Arne Forbord Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Radio Korgen var Nord-Norges første nærradio. Nå har entusiastene holdt liv i radioen i 30 år.

DEL

Det er høytidsstemning inne i lokalene til Radio Korgen. I forbindelse med tirsdagssendingen 20 mars skal de markere radioens 30 års dag. 19. mars 1982 gikk de på lufta for første gang.

– De spede ideene om å lage en lokalradio kom fra teknikker Magne Rasmussen. Han drev med piratradio oppe i nabolaget på Røyrdalsmoen i Korgen og kringkastet sin MRK (Magne Rasmussen Kringkaster) ut til naboene, sier programleder Per Jomar Hoel.

Han var en av tre lærere ved Korgen sentralskole som fattet interesse for radio.

Først i Nord-Norge

Det var brakvalget til Høyre i 1981 som banet vei for landets nærradioer, siden Høyre hadde lovet å fjerne NRK sitt etermonopol.

– Siden det var gratis å oppheve monopolet, ble konsesjonene raskt lyst ut. En initiativgruppe skrev en velbegrunnet søknad og allerede i desember samme år fikk vi konsesjon. Totalt ble det da delt ut åtte konsesjoner. De gikk til aktører i store byer og Korgen, sier Hoel.

Han forteller at folk innen NRK-miljøet spådde dem nedenom og hjem. De trodde at lokalradioen ville være tom på stoff i løpet av den første høsten.

– Der tok de skammelig feil. Vi har lyktes med det som var vår mål. Tanken har hele tiden vært at vi skulle være en god blanding av Flåklypa radio og NRK, sier Hoel.

Han mener deres misjon er å være plassen som bringer ut det lokalstoffet folk prater om på kirkebakken.

– Mange gode lokale nyheter kommer fram i praten med lokale folk. Det er slik at folk ringer inn på vår konkurranse. Når vi først har folk på lufta, snakker vi om det som har skjedd. Hos oss har folk presentert sanger og dikt. Vi har vært en stor lokal kulturformidler, sier Hoel.

Kjønnsbalanse

Ansvarlig redaktør Halldor Vassdal medgir at det i forbindelsen med oppstarten var en initiativgruppe bestående av bare menn.

– Så raskt konsesjonen ble en realitet, meldte damene seg på. Det første året ble 21 personer opplært til å være programledere. Det var 11 kvinner og 10 menn, sier han.

Også i dag er kjønnsbalansen på plass. Seks menn og seks kvinner deler på å sitte i studio.

– I starten tok radiohobbyen mye tid. Kvinnfolkene så ikke mye til oss, minnes Hoel.

Han forteller at damene svarte på dette med å lage sitt eget program som het «Radioenkene».

– Nå slipper kona å sitte hjemme, mens jeg holder sending. Jeg har Else med meg i studio. Nå holder vi på med planleggingen i forhold til en storstilt jubileumssending førstkommende fredag. Det blir da mye mimring tilbake, sier Hoel.

Når langt ut

I starten hadde radioen god dekning i bare Korgen og Bjerka og begrenset dekning i Finneidfjord. Målet til initiativtakerne var å dekke hele kommunen, og etter et par års drift fikk de sette opp omformere for å nå ut til Bleikvasslia og Hemnesberget. I dag når de enda lengre. Hver sending er tilgjengelig på internett.

– Folk med tilknytning til Hemnes har oppdaget det. På sendingen lille julaften i fjor hadde vi innringere fra både Ecuador og Thailand, sier styreleder Paul Asphaug.

Radioentusiastene synes det er morsomt å nå ut på denne måten til folk, og røper at ingen ved oppstarten trodde på et så langt radioliv. Nå er de klare for det dobbelte.

Artikkeltags