Vegvesenet liker at folk plukker søppel, men ikke at de vaser ut i veien

De som skal plukke søppel langs offentlige veier må gjennomføre et sikkerhetskurs for arbeid på og ved vei.

De som skal plukke søppel langs offentlige veier må gjennomføre et sikkerhetskurs for arbeid på og ved vei. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Langs strender og veier ryddes det nå i våringa søppel. Særlig plastrydding har fått et oppsving både lokalt og nasjonalt. En strandet hval med plastposer i magesekken startet det hele, og nå rydder både lag, foreninger og privatpersoner.

Ansvaret for rydding langs veier hvor Statens Vegvesen er ansvarlig (riks- og fylkesveg), skjer ved at underentreprenører på kontrakt gjør arbeidet. Slik har løsninga vært i over 10 år og det ble raskt utarbeidet sikkerhetstiltak for å hindre fri flyt av søppelryddere i alle retninger langs veiene.

For dem er det ofte frivillige lag som utfører selve plukkinga. De som trer på seg engangshansker og svartsekker må gjennomføre et sikkerhetskurs for arbeid på og ved vei. Søppelplukking langsmed veier regnes nemlig som veiarbeid.

På kurset får deltagerne opplæring i sikring av både seg selv og utstyr, og blir sertifisert for arbeid.

– Til nå har det ikke vært folk som plukker søppel gratis, men det kan jo være en utvikling nå, sier Kjell Skjerve, avdelingsdirektør veiavdeling Nordland i Statens vegvesen.

Skjerve påpeker at de ikke har myndighet langs kommunale og private veier.

– Det kan jo godt være kommunale veier som er sterkt trafikkerte. Hvis vi ser slike tilfeller vil vi si at vi ikke synes noe om opphold langs veiene, selv om det er en god tanke. Og det er en entreprenør som er betalt for det, sier Skjerve som på ingen måte kritiserer folks gode initiativ.

Artikkeltags