Støtter Meling

VIKTIG: Bistandsadvokat John Erik Nygaard mener at det i tiden framover helt sikkert vil bli skrevet mye om hva som skjedde  på Utøya 22. juli i fjor. [?] Dette bør AUF og Arbeiderpartiet møte med åpenhet, sier han. Foto: Hugo Charles Hansen

VIKTIG: Bistandsadvokat John Erik Nygaard mener at det i tiden framover helt sikkert vil bli skrevet mye om hva som skjedde på Utøya 22. juli i fjor. [?] Dette bør AUF og Arbeiderpartiet møte med åpenhet, sier han. Foto: Hugo Charles Hansen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bistandsadvokat for berørte i Rana, John Erik Nygaard, mener det er naturlig å se på også hvordan AUF-leder Eskil Pedersen opptrådte på Utøya.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Ganske raskt etter terroren 22. juli i fjor kom det kritiske spørsmål til hvorfor AUF-lederen var en av de aller første som flyktet fra Utøya, i den pansrede ferga MS Thorbjørn.

- Prisverdig

Seinere har Eskil Pedersen selv fortalt sin versjon av hvorfor det ble slik, og at han ikke ser at han kunne gjort noe annerledes. Heller ikke fra 22. juli kommisjonen kom det kritiske merknader til AUF-lederens opptreden.

Tidligere denne uka uttalte Nygaards advokatkollega, Brynjar Meling som representerer et tjuetall terror-berørte, at mange av hans klienter mener det må være greit i diskutere også AUF-lederens handlinger.

- Jeg syns det er prisverdig av Meling å ta opp dette. Også noen, men ikke alle, av de jeg representerer har stilt seg spørsmål ved hva Pedersen gjorde eller ikke gjorde, sier bistandsadvokat John Erik Nygaard.

Han ønsker først av alt å slå fast at det var bare én eneste som har skyld i terroren og drapene, Anders Behring Breivik.

- Men en har i ettertid gått inn og vurdert kritisk hvordan politiet og andre ansvarlige har opptrådt. Da må det være naturlig også å se på hvordan den øverste politiske lederen som var til stede håndterte situasjonen. Det er ikke snakk om en AUF-er på femten, Pedersen var en godt voksen leder på 27 år på det tidspunktet, sier Nygaard, som poengterer at han ikke er ute etter personen Pedersen, men at en må tørre å stille de vanskelige spørsmålene også.

- Ikke legge lokk

Nygaard er lite imponert over hvordan Aps generalsekretær, Raymond Johansen sår tvil om motivene hos de berørte som stiller spørsmål, og at Johansen kategorisk avfeier behovet for debatt.

- Måten Meling blir møtt på viser kanskje at han pirker borti et ømtålig punkt hos AUF og Ap, sier Nygaard.

- Selv i denne saken må vi ikke bli så redde for å kunne tråkke noen på tærne at sentrale ting må legges lokk på, sier bistandsadvokaten, som også mener en må tørre å framheve ungdommer som gjorde en fantastisk innsats, uten å frykte at dette skal være negativt for de andre.

Han tenker at det kan ha vært rett å ikke ha fokus på disse spørsmålene før nå.

- Men i tida framover vil det komme fram ting i lyset som framtvinger diskusjoner, tror Nygaard.

Artikkeltags