Styrker pårørende til å leve sine egne liv

nytte og glede: Leder for psykisk helsearbeid i Hemnes kommune, Lars-Sivert Larssen, tror pårørende til rusavhengige vil ha nytte og glede av å delta på kursrekka myntet på deres utfordringer på Bakeribygget i Mo i Rana. Foto: Toril S. Alfsvåg

nytte og glede: Leder for psykisk helsearbeid i Hemnes kommune, Lars-Sivert Larssen, tror pårørende til rusavhengige vil ha nytte og glede av å delta på kursrekka myntet på deres utfordringer på Bakeribygget i Mo i Rana. Foto: Toril S. Alfsvåg Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er tøft å være pårørende til en rusavhengig. Hvor tøft vet bare den som har skoen på. Du kan finne styrke i møte med andre som vet.

DEL

– Mange pårørende ser ikke selv at de er medavhengig. De tilpasser sine liv ut fra den rusavhengiges behov. Selv om vi lever i en opplyst verden, opplever mange at de er veldig alene, sier psykisk helsearbeider i Hemnes kommune, Lars-Sivert Larssen.

Ny hovedressursperson

Lærings- og Mestringssenteret ved Helgelandssykehuset drar også denne høsten i gang ei kursrekke «for deg som er pårørende til noen med rusavhengighet». Det skjer tre påfølgende mandager med start 14. oktober. Stedet er Bakeribygget i Mo i Rana, og fristen for å melde seg på er 4. oktober.

– Denne gang har vi en ny hovedressursperson. Det er Arvid Bjørklund som er sosionom og familieterapeut fra Fauske, med videreutdanning i psykiatri, sier Lars-Sivert Larssen. Han vil også være på plass som kursleder, sammen med ruskonsulent i Rana kommune, Tim Seterdal og ruskonsulent på VOP, Helgelandssykehuset, Trine Bjerkli.

– Arvid Bjørklund har jobbet mye med dette feltet, og han har kanskje en del nye vinklinger til problematikken enn det som har kommet fram på tidligere kurs. Det kan derfor være spennende for pårørende som har deltatt på kurs tidligere, å være med denne gangen, sier Larssen.

Tema på kurset

Tema på kursrekka er:

  • rusadferd, medavhengighet og grensesetting
  • å være pårørende, bevisstgjøring i rollen, familieperspektiv
  • å dele erfaringer, gruppesamtaler, info om brukerorganisasjoner, selvhjelpsgruppe

– På kurset får pårørende tips til grensesetting. Det får sette ord og begrep på det de oppelver. De kommer sammen med andre i samme situasjon som dem selv. De trenger ikke forklare hvordan de har det, sier Lars-Sivert Larssen og understreker:

– Det er ikke noe press på deltakerne. Ingen må fortelle noe de ikke vil. Det er lov bare å lytte og ta imot erfaringer, tips og råd fra dem som vil dele. Samtidig blir de pårørende kjent med det kommunen kan tilby og hva spesialisthelsetjenesten kan bidra med.

Den som vil være med kan melde seg på til Lærings- og mestringssenteret på Helgelandssykehuset Mo i Rana.

– Hvis du synes det er vanskelig å gjøre det selv, kan du kanskje få noen til å hjelpe deg, sier Lars-Sivert Larssen.

Artikkeltags