Gå til sidens hovedinnhold

Tragisk syn på Svalbard: Isbjørnunger spiser plast

Artikkelen er over 2 år gammel

Under en båttur på Svalbard i juni fikk naturfotografen Olav Thokle endelig øye på en liten isbjørnfamilie på en liten øy. Men gleden ble kortvarig.

For selv om bildene av isbjørnbinna og de to ungene hennes på øya i Liefdefjorden nord på Svalbard ble flotte, så ble fotografen trist da han så hva som sto på menyen til de to ungene.

– Isbjørnmor tok seg en lur, mens ungene lekte med en stor søppelpose de hadde funnet i fjæra. Plastposen ble fort revet i biter, før den havnet ned i de små bjørnemagene, forteller Thokle.

Stadig mer forsøpling

Målet for turen var å fotografere arktisk natur- og dyreliv, med isbjørnen i sentrum, men Thokle sier at han stadig oftere ser fargerike plastbiter, tomflasker eller rester av fiskeredskap gjennom søkeren på kameraet.

– Da kan det være fristende å utelate disse fremmedelementene fra bildene. Dette ønsker vi jo ikke å se. Likevel er det viktig å dokumentere de mindre pene sidene ved tilværelsen, mener han.

Forskning viser at det hvert minutt havner omtrent 15 tonn plast i havet. Forskerne mener at rundt 70 prosent av plasten ender opp på havbunnen. Også mengden av plast i Arktis sjokkerer forskerne.

Mer plast enn fisk

I Norge slippes det ut rundt 8.000 tonn mikroplast – plastpartikler som er mindre enn 5 millimeter – årlig.

På verdensbasis havner hvert år rundt 8 millioner tonn plast i verdenshavene, og ifølge World Economic Forum vil det innen 2050 være mer plastsøppel i verdenshavene enn fisk om problemet ikke løses.

Når plasten først har kommet ut i naturen, kan den forurense i hundrevis av år.

Kommentarer til denne saken