Gå til sidens hovedinnhold

Ranværinger havnet midt i skredulykka i Longyearbyen: - Samboeren min tok spaden og dro for å hjelpe

Artikkelen er over 5 år gammel

10 hus tatt av snøskred i Longyearbyen. En bekreftet omkommet.

OPPDATERT KL 1653: En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter snøskredet i Longyearbyen.

Mannen var fastboende i Longyearbyen, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

OPPDATERT KL 1529: VG skriver at Sysselmannen har meldt at det ikke skal være rapportert om savnede personer. Videre skal det nå være snakk om to barn, ikke tre som tidligere meldt, som er alvorlig skadet. I tillegg til de to barna skal en voksen være alvorlig skadet.

OPPDATERT KL 1416: NRK melder at tre barn skal være alvorlig skadet. Fem voksne skal være lettere skadet.

I øyeblikket er rundt 100 personer involvert i redningsarbeidet etter skredulykken. Sysselmannen skal ha beordret evakuering av flere hus som skal stå rasutsatt til.

OPPDATERT KL 1340: VG melder at det klokken 1230 var kommet meldinger om at fire var hentet ut av husene. Tilstanden til disse skal være ukjent. Minst én skal være savnet. Det skal videre være vanskelig å ha oversikt hvor mange som var i husene da flere er reist til fastlandet for juleferie.

Alt av tilgjengelig mannskap er satt inn i aksjonen. Ekstra legemannskap er nå på vei fra Tromsø for å bistå.

TIDLIGERE: Tidlig lørdag morgen gikk det et snøskred i Longyearbyen på Svalbard. 10 hus har blitt tatt av skredet, og foreløpig er det usikkert hvor mange som har blitt rammet og om noen er blitt alvorlig skadet.

Skredet skal ha vært såpass stort at flere av husene har blitt flyttet av grunnmuren.

- Noen av husene er flyttet langt fra sokkelen, og noen er veldig skjeve. Akkurat nå har vi fått beskjed om å fjerne oss  fra området. De rygger opp en ambulanse nå. Jeg spurte om de hadde funnet folk. "Ja", svarte de, sier journalist Christopher Engås i Svalbardposten til Nordlys.

Foreløpige rapporter fra Sysselmannen forteller at fire voksne og to barn har blitt sendt for undersøkelser på det lokale sykehuset. Ingen av disse skal være alvorlig skadet.

 

Et større redningsapparat har blitt i verksatt og Sysselmannen har bedt alle som kan om å komme for å bidra.

En av de som er i Longyearbyen er Marit Bratland Pedersen fra Båsmoen i Rana. Hun holder til vel ti minutters gange fra skredstedet.

 

Til Rana Blad forteller hun at det står bra til med hennes familie. Hun befinner seg i øyeblikket hjemme med sitt fire år gamle barn. Hennes samboer, Marius, har dratt til skredstedet for å hjelpe til.

- Alle som har muligheten for å hjelpe er der nå. De fleste mannfolkene i gata hvor vi bor tok med seg en spade og dro bort til stedet for å hjelpe til.

Svalbard og Longyearbyen har det siste døgnet vært rammet av en kraftig storm. Bratland Pedersen forteller at det er store mengder snø i gatene.

- Rett utenfor huset vårt har vi en skavl på vel fire meter. I dag tidlig var det så høyt at de som bor i andre etasje kunne gå ut via altanen.

Bratland Pedersen, som jobber som byggingeniør for Rambøll på Svalbard, sier at de egentlig var på vei fra Svalbard med fly fredag, men dette ble kansellert grunnet forholdene.

Saken oppdateres