Forbrukerrådet reagerer på den ulovlige praksisen med å nekte kontanter på sykehusene.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Sykehusene får klar beskjed om å ta imot kontantbetaling fra pasienter, etter at Forbrukerrådet har reagert på den ulovlige praksisen med å nekte dette.

I januar gikk Forbrukerrådet ut mot sykehus som nekter å ta imot kontanter i skrankene. Pasienter som ønsker å betale slik, klagde til Forbrukerrådet da de i stedet fikk med seg en faktura med et høyt fakturagebyr.

I et svarbrev til Forbrukerrådet fra Helse- og omsorgsdepartementet heter det at departementet vil sende brev til regionale helseforetak, KS og landets fylkeskommuner.

– Der vil de bli minnet på at kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge, og at alle virksomheter som yter helsehjelp, plikter å ta imot kontanter ved betaling, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet.

Hun trekker fram at praksisen framstår som svært urimelig for pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på annen måte.

– Noen av disse pasientene representerer allerede sårbare grupper, blant annet gjelder dette pasienter som er kronisk syke, eller som av andre grunner er avhengig av jevnlig å motta helsetjenester. Også visse grupper eldre pasienter rammes, samt asylsøkere som ikke får opprettet egen nettbankbasert betalingsordning. Det er bra departementet nå tar grep om situasjonen, sier fagdirektøren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken