Tamiflu-medisinen som selges via apotekene ble kjøpt inn i 2005 til Norges beredskapslager i påvente av en eventuell pandemi. Til sammen 1,4 millioner pakninger ble kjøpt inn til en verdi av 200 millioner kroner. Medisinen har kun fem års holdbarhet, og pakningene som selges har utløpsdato i løpet av neste året.

Men nå har myndighetene gått inn for at medisinen likevel kan brukes ved å forlenge den påstemplede holdbarhetsdatoen med to år, skriver Aftenposten.no.

– Norge kjøpte inn et stort parti Tamiflu for noen år siden, og det har ligget på et beredskapslager. Fordi produsentene er veldig forsiktige når de holdbarhetsstempler sine tabletter, har man ønsket å finne ut om effekten er like god når holdbarhetsdatoen har gått ut. Det har vist seg at det er uproblematisk å forlenge denne med to år, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.

Norske helsemyndigheters konklusjon er basert på en vurdering som de europeiske legemiddelmyndighetene (EMEA) har foretatt.

I pakningsvedlegget i Tamiflu-eskene står det imidlertid at medisinen ikke skal brukes etter datoen som er angitt på kartongen. (ANB-NTB)