I november 2012 skrev vi om Turid Thesen som, på et besøk i Romania, fant gavene som var gitt fra Helgeland i søpla. Den siste tids debatt om tigging har gjort at denne saken er kommet fram i lyset og er nå vår mest leste sak på ranablad.no, noensinne.

Thesen, som nok en gang er på vei til Romania for å hjelpe fattige, sier det er på tide debatten tar av i Norge, men etter å ha hørt argumentene for å hjelpe tiggerne fnyser hun av disse.

– Det er sinnssykt. Jeg har registrert at de vil hjelpe tiggerne, men de vet ikke hva de snakker om. Det er de sterke som kommer til Norge. De svake sitter igjen i Romania uten mulighet, eller ønske, om å dra til Norge for å tigge. Det er de for stolte til.

De jeg hjelper skjemmes over dem som reiser til Norge og andre land for å drive på som de gjør. Tiggerne er en del av organisert kriminalitet og det er ikke synd på dem i det hele tatt, sier Thesen.

Et tiggerforbud

Hun mener det kun er en måte å få bukt med problemet på.

– Tigging må forbys. Ikke mer snakk om det. Jeg ser ting på mine reiser i Romania. I over tjue år har jeg brukt min tid til å hjelpe de fattige der og det er en jobb jeg går god for. Den siste tiden har jeg sett flotte boliger, nei slott, som skyter opp i fattige deler av landet.

Mye av dette er finansiert av pengene som tiggerne får fra Norge. De tjener grovt på den norske snillismen og dette må det snart bli en slutt på. Det blir rett og slett for dumt å tro at man hjelper fattige når det man gjør er å bygge opp folk som allerede har mye mer enn det de andre i landet har, sier hun.

Er naive

Nå håper hun folk ser hva som egentlig skjer der det tigges, og tar tak i det.

– De er kyniske og ser an situasjonen før de reiser fra Romania. Kanskje tar de med seg gamle mor eller syke far denne gangen, da de vet at dette skaper sympati. De bruker det de har for å få penger fra folk, og legger store summer i reisene til Norge. Jeg vet at man kan bli naive, jeg har vært det selv. I fjor hjalp jeg en mann med hjemreise i juni.

Mye penger

Etter dette brukte han 30. 000 kroner på reiser fram og tilbake for å tigge på Mo.

Jeg så da den grove feilen jeg hadde gjort og den gjør jeg ikke igjen. Hjelp de som er i Romania, men gi ikke en krone til dem som tigger. De har nok av penger, sier hun.

Gratis barnehage og skole

Hun sier Romania fortsatt er et fattig land, men at folk faktisk får hjelp av sitt eget land.

– Det er ikke mye, men de som trenger det får sosialhjelp. De har også gratis barnehage og barn er pliktige til å gå på skolen. Problemet er bare at sigøynerne nekter ungene denne retten da de ikke vil at de skal lære seg rumensk. Det blir derfor absurd å se på at en tigger roper ut at hans barn, som er født i Norge, skal ha skolegang og norske rettigheter. Det henger ikke på greip, sier hun.

Ikke rasist

Hun forbeholder seg retten til å si dette uten å bli kalt rasist.

– Hvis de kaller meg for rasist så vet de ikke hva de snakker om. Over helga reiser jeg igjen til Romania for å hjelpe de fattige, men det er ikke tiggere. Det er vanlige folk som har sin stolthet i behold. Tigging fører ikke noe godt med seg, bare elendighet for dem som sitter tilbake. Tiggerne er en del av eliten i det fattige Romania og hvis folk gir dem mer penger, kaller jeg dette for idioti, sier Turid Thesen.