Toppløper mot alle odds

Artikkelen er over 15 år gammel

LILLEHAMMER: Han vokste opp på snøfattige Nesna og hadde alle odds mot seg i satsingen som langrennsløper. I dag går Jan Egil Andresen (26) for en VM-plass på 15 kilometeren i NM.

DEL

Det var en aldri så liten langrennsbombe som smalt i Nove Mesto for snart to uker siden. Andresen, som har slitt med å hevde seg blant landets beste seniorløpere, slo til med en 4. plass i verdenscupen på 15 kilometer fristil. Dermed var han plutselig med i VM-diskusjonen. I dag kan en fjern drøm bli virkelighet.

– Målet før sesongen var å få ei plassering blant de 15 beste i verdenscupen. Derfor var det nok et gjennombrudd for meg som langrennssenior det som skjedde i Nove Mesto. Nå gjelder det å ta nye skritt og stabilisere meg på et høyere nivå, sier han.

Egentlig er det et lite under at han er kommet på det nivået han er i dag. Da familien flyttet til Nesna i 1978 og like etterpå fikk en sønn, var det få eller ingen som trodde at det var langrenn lille Jan Egil skulle satse på. Tross alt er det ikke mange dagene i året at snøen blir liggende på tettstedet.

– Interessen for ski har vi hatt i familien i flere generasjoner. Mamma og pappa dro meg med i løypa så ofte de kunne. Ofte måtte vi kjøre flere mil, til Straumen eller Mo for å finne gode nok forhold. De gangene det var snø på Nesna samlet vi den sammen slik at den skulle holde lenge, forteller han.

Og sa værvarselet at det lå an til sørvest og regn, hendte det til og med at han dro ut for å trene seint på kveldstid mens det ennå var snø i løypene.

Den ivrige og allsidige unggutten viste med andre ord tidlig god treningsdisiplin.

Slet tungt

Men han hadde problemer med å hevde seg nasjonalt. En 26.plass som 15-åring ble beste resultat i Hovedlandsrenn-sammenheng.

– Da jeg vant NNM litt seinere på året, ble interessen for alvor tent. Jeg slo folk som var blant de 10 beste i Hovedlandsrennet og fikk blod på tann, forteller han.

Seinere på året tok han en av sine livs viktigste beslutninger. Han flyttet til Lillehammer for å gå på skigymnas.

– Det var hardt, men i dag er jeg glad jeg gjorde det. Min treningstankegang har alltid vært at skulle jeg komme videre, så måtte jeg trene med dem som var bedre enn meg.

Etter det første halve året på Lillehammer hadde han forbedret seg med opp til to minutter i forhold til konkurrentene hjemme i Nordland. Men han ble 17 år før han slo igjennom som junior. Da ble det gull og bronse i NM.

Innsatsen ble belønnet med en plass på juniorlandslaget. Men resultatene uteble og det bar rett ut året etter. I samme periode fikk en utbrent junior konstatert magnesium-mangel, og det tok mange måneder før han kom i gjenge igjen.

Ikke før for to år siden ble han veid og funnet tung nok for det norske rekruttlaget. Og det gikk altså halvannen sesong før han virkelig begynte å vise muskler.

– Jeg knotet mye en tid. Blant annet prioriterte jeg skolegang. Det er først de to-tre siste sesongene jeg har satset for fullt, sier 26-åringen, som i dag ikke har jobb ved siden av langrennssatsingen.

Positiv test

Nå håper han at formen holder seg i NM. Og testen på skistadion på Lillehammer i går gjør han optimistisk.

– Jeg tror den er bra. I dag blir det om å gjøre å roe ned og gå rett teknisk. Da kan jeg tyne de mer etablerte løperne, tror Jan Egil, som de siste dagene har konsentrert seg om dagens 15 kilometer fristil. Der er her han må overbevise landslagsledelsen om at er god nok.

Andresen dropper sprinten i morgen for å samle krefter, men går jaktstarten lørdag og stafetten for Hamar IL på søndag.

* VM-laget blir tatt ut lørdag ettermiddag.

Artikkeltags