[Avisa Nordland] Hurtigbåten «Nordfolda» som i mange år trafikkerte Værran utenfor Bodø, er solgt til Iran.

Det er Bodø-firmaet Norsk Megling & Auksjon AS som har stått for salget på vegne av Torghatten Nord AS. Handelen omfatter også et supplyskip, «NSO Fortune» som ble solgt for et rederi i Arendal.

– «Nordfolda» skal brukes som passasjerbåt i Persiabukta. Den har plass til 166 passasjerer, opplyser Morten Larsos, daglig leder for Norsk Megling & Auksjon AS i Bodø til AN.

Firmaet har forhandlet om salget av de to fartøyene siden november i fjor.

Nettopp i havn

– Ting har tatt veldig lang tid på grunn av at Utenriksdepartementet behandlet salgene som eksportpliktige. Torsdag ble handelen avgjort og samme kveld satte supplybåten kursen for Iran med «Nordfolda» på dekk, forteller Morten Larsos.

Han er veldig fornøyd med at handelen gikk i orden og har håp om salg av flere båter til Iran i framtiden. Larsos ser et stort marked i Iran.

– Det har vært veldig interessant å handle med Iran. Representanter for kjøperne, Tavoni Pars Honar Hormozgan, har vært på 14 dagers besøk i Norge, i utgangspunktet for å kjøpe et supplyskip, men da vi fortalte at også «Nordfolda» var til salgs tok de turen til Bodø for å se på båten. Under besøket rakk de også et besøk i Saltstraumen, opplyser Larsos.

«Nordfolda» ble bygd i 1991. I april i år gikk alle sertifikatene på båten ut og Torghatten Nord AS valgte derfor å selge fartøyet.

Hevet sanksjoner

– Normal pris for en slik båt er fire-fem millioner kroner, men fordi «Nordfolda» fikk en del vannskader før jul, ble prisen noe lavere. Båten er registrert i et britisk selskap på Gibraltar, Dolphin Industrial and Marine Services LTD, men vil ha sin base i Bandarabas, den største havnebyen i Iran, sier Larsos.

Han forteller at Iran i mange år har vært svartelistet av internasjonale banksystemer.

– Det har medført at de verste vrakene langs kysten av Norge blir sett på som dronninger i Iran. Tidligere i år ble flere av sanksjonene mot Iran hevet. Det gjorde det mulig å få gjennomført handelen, sier Larsos.