Gå til sidens hovedinnhold

Tror ikke på rørledning for gass

Artikkelen er over 17 år gammel

RANA: En avgjørelse om hva som skal skje med gassen fra Skarv-feltet nærmer seg. Men ingen tar lenger til orde for ilandføring på Helgeland. - Den tanken er skrinlagt, bekrefter styreleder Ove Brattbakk i Nordlandsgass AS.

Selskapet Nordlandsgass AS ble stiftet av Nordland fylkeskommune i fjor, nettopp for å arbeide for ilandføring av gass i fylket.

Tanken om ilandføring av gass i rørledning til Helgeland og videre via Sverige til Finland lå langt framme, og på forhånd var det lagt ned betydelige ressurser for å klarlegge både tekniske og markedsmessige muligheter for et slikt prosjekt.

Har ikke marked

Nå er prosjektet, om ikke skrinlagt for godt, så i alle fall lagt på is for lang tid framover, og ingen snakker lenger om slike muligheter.

- Markedet er ikke til stede. Det ble klart da Finland i sommer tok beslutningen om å basere seg på gass fra Russland. Det er helt klart at det norske og svenske markedet her ikke ville være nok, sier styreleder Ove Brattbakk i Nordlandsgass AS.

- I stedet har vi konsentrert oss om å realisere det såkalte kystgass-konseptet, med terminaler for LNG-gass langs kysten. Det resulterer nå i utbygging i av en terminal i Mo, og det viser seg at det kan være muligheter for å etablere inntil fire slike terminaler bare i Nordland, sier han.

Skarvfeltet ligger 200 kilometer utenfor Helgelandskysten og litt sør for Norne.

Føres sørover

I følge Aftenbladet har de to store aktørene BP og Statoil forskjellig syn på hva som skal skje med gassen. Mens BP vil bygge ut feltet for 12 - 16 milliarder, så kan Statoil være mest interessert i å føre gassen sørover til Heidrun-platformen.

BP er også interessert i å bygge en ny 620 kilometers gassrørledning sørover til Nordsjøen for å nå fram til rørledningen som går over til britisk side.

Selskapet tror en slik ny rørledning med eksportmuligheter vil gi ny interesse for leting i Norskehavet.

- Det er vel klart at dersom Skarv nå blir bygd ut, med en ny rørledning sørover, så er det langt fram for eventuell ilandføring i Nordland?

- Ja, da vil det nok gå lang tid før det kan bli aktuelt igjen, bekrefter Brattbakk. - Med mindre det skulle dukke opp gass lenger nord, som eventuelt gjør det nødvendig med ilandføring, tar han forbehold om.

- Men markedet for så store mengder naturgass er ganske enkelt ikke til stede her. Vi har ingen kunder. Dermed har vi ingen alternativer til de løsningene som selskapene ser for seg, sier Brattbakk.