Gå til sidens hovedinnhold

Trygg på liten fødeavdeling

Artikkelen er over 13 år gammel

De nybakte mødrene Maria Valen, Candace Danylewich og Tone Kråkstad føler seg like trygg på føde-avdelingen til Rana sykehus som de ville gjort på en større avdeling.

Bare en av de tre kunne født på fødestue. De synes lite om sluttrapporten til det nedlagte nasjonale rådet for fødselsomsorg som ble lagt fram i går.

Tidligere leder Pål Øian gjentok i den forbindelse overfor NRK kritikken mot helseminister Sylvia Brustad, som han mener er mer opptatt av distriktspolitikk enn å redde liv. Han hevder at det skjer flere feil på små fødeavdelinger, og at det koster liv for barn og mødre. Rådet han ledet oppløste seg selv i november i fjor fordi de mente at statsråden ikke lyttet til faglige råd.

– Skaper frykt

Seksjonsoverlege på gyn/føde ved Helgelandssykehuset Mo i Rana, Bente Hjelseth reagerer på at professor Pål Øian igjen skjærer alle små fødeavdelinger over en kam samtidig som han skaper frykt med påstander om at dagens fødselsomsorg kan koste liv.

– Det er fryktelig å skape slik frykt. De faglige kravene til fødeinstitusjonene står ved lag. For Helgelandssykehuset Mo i Rana betyr det at vi har gynekolog på vakt, vi har akuttberedskap med operasjonspersonell og anestesilege. Vi har beredskap til å kunne forløse innen en halvtime, sier seksjonsoverlege på gyn/føde, Bente Hjelseth.

– Langt nok

Hun får støtte av de nybakte mødrene vi møter på føden i Rana. De bor i Hemnes kommune og synes en times kjøring til sykehuset er lenge nok når fødselen er i gang.

– Vi har ikke bil, så for oss er det greit å ikke være lenger unna, smiler Danylewich før hun fortsetter mer alvorlig:

– Jeg fikk mitt første barn på en stor fødeavdeling i Canada. Min opplevelse av en mindre fødeavdeling er mer kontakt med fagfolk under fødselen, et nært og godt tillitsforhold til jordmor og en følelse av trygghet. Jeg har mange gode minner med meg herfra.

Tove Kråkstad opplevde at det planlagte keisersnittet ikke gikk etter planen.

– Angelika er mitt femte barn. Hun ga klar melding om at hun ville ut ti dager før det planlagte keisersnittet, og da var det greit å ringe fødeavdelingen som ba meg komme inn for å sjekke. De bestemte da at hun skulle ut og tre kvarter seinere var det gjort, forteller Tone Kråkstad.

– Jeg tror det er enklere å få hjelp på en mindre avdeling, og jeg føler meg like trygg er som på en større fødeavdeling, sier Maria Valen.

Geografi

Seksjonsoverlege Bente Hjelseth ser ønsket om større fødeavdelinger, men er klar på at argumentene for dette ikke kan isoleres fra faktiske forhold som geografi og reisemuligheter.

– Dersom det oppstår farlige situasjoner er det en fordel å få hjelp i nærheten av der du bor, kommenterer Hjelseth.

Det tidligere rådet for nasjonalt fødselsomsorg anbefalte flere fødestuer på bekostning av fødeavdelinger. Trenden går imidlertid i retning av at færre ønsker å føde på fødestuer blant annet fordi de mangler beredskap, og fordi mulighetene for epidural og annen smertelindring under fødsel ikke er tilgjengelig.

– Jeg tror ikke vi får en bedre fødselsomsorg ved å degradere fødeavdelinger til fødestuer, sier seksjonsoverlege Bente Hjelseth, og viser til at utfordringen ligger i å forutse hvilke gravide som trenger hjelp av barneavdeling og sende disse dit i forkant av fødselen.

– Fra fødeavdelingen her sender vi cirka ti prosent av de fødende til større sykehus med barneavdeling. Fødestuene sender femti til sytti prosent av de fødende fra seg, kommenterer Bente Hjelseth og presiserer:

– Behandlingen vi gir på fødeavdelingene på Helgeland er god og i henhold til de faglige kravene som stilles til oss.