Flere uføre hvert år under Erna

Nå starter statsminister Erna Solberg (H) dugnaden for å få flere i jobb.

Nå starter statsminister Erna Solberg (H) dugnaden for å få flere i jobb. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

10 prosent økning i antall mottakere av uføretrygd er tallenes tale med Erna Solberg (H) som statsminister.

DEL

Nesten hver tiende person i voksen alder mottar uføretrygd. Da Høyre-lederen rykket inn på Statsministerens kontor i 2013, var det 301.000 mottakere av uføretrygd her i landet. Første kvartal i 2018 hadde antall mottakere av uføretrygd vokst til 329.400 personer.

Storstilt dugnad

Onsdag tar Solberg med seg fire statsråder for å lansere inkluderingsdugnaden - der målet er å få flere i jobb. Selv om antall uføretygdede nå er rekordhøyt, vil antallet ifølge Navs prognoser stige ytterligere til 337.200 neste år.

Målt som andel av befolkningen, var andelen uføre riktignok enda høyere i 2003 og 2004, da Kjell Magne Bondevik (KrF) styrte landet med en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Da mottok 10,4 prosent av befolkningen uføretrygd.

Men også i prosentandel peker pilene for tiden oppover. Fra 2016 til 2018 har andelen av den voksne befolkningen på uføretrygd steget fra 9,5 prosent til 9,7 prosent. Noe av økningen må sees i sammenheng med at mottakere av arbeidsavklaringspenger har sunket.

Færre i jobb

Heller ikke sykefraværet, av enkelte omtalt som verdens høyeste, ser det ut til at det er så enkelt å få bukt med. Første kvartal i 2018 var sykefraværet på 6,4 prosent, viser sesong- og influensajusterte tall.

Det er så å si det samme som i første kvartal 2014, da fraværet var på 6,48 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Samlet er det færre av oss som er i arbeid nå enn for åtte år siden. Det som på fagspråket kalles sysselsettingsprosenten – altså hvor mange som jobber sett i forhold til befolkningen – har år om annet sunket fra 72 prosent i 2008 til 67 prosent i 2016.

I forbindelse med forslaget til revidert budsjett kunne Finansdepartementet imidlertid melde at «nedgangen ser ut til å ha stoppet opp de siste månedene».

Vi ønsker at arbeidsgiverne åpner dørene for mennesker som kanskje har et helt krater i CV-en.

Anniken Hauglie, arbeids- og sosialminister (H)

Fem statsråder

Det er blant annet med dette som bakteppe at regjeringen lanserer inkluderingsdugnaden.

Den ble første gang omtalt i regjeringsplattformen etter Jeløya-forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Aktører som NHO-direktør Kristin Skogen Lund og Nav-direktør Sigrun Vågeng stiller også på presentasjonen.

Fra regjeringen har Solberg med seg finansminister og Frp-leder Siv Jensen og kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande, i tillegg til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Arbeidsgivere utfordres

Målet med inkluderingsdugnaden er enkelt formulert: Flere skal i jobb. Regjeringen har allerede forpliktet seg til at 5 prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV-en».

Hauglie sier til NTB at regjeringen nå utfordrer arbeidsgiverne.

– Vi ønsker at de åpner dørene for mennesker som kanskje har et helt krater i CV-en. Arbeidsgivere som har tatt sjansen på folk som har slitt i livet, forteller at det er bra både for arbeidsmiljøet og for bunnlinjen. Så selv om vi ikke er med i fotball-VM, er vi verdensmestre på dugnad. For at dugnaden skal bli vellykket, må alle bidra, sier Hauglie. (ANB-NTB)

Artikkeltags