Gå til sidens hovedinnhold

– Utrolig positivt

Artikkelen er over 9 år gammel

– Hvis vi får bidra kommer Rana Gruber til å bli en av de mest miljø- vennlige bedriftene «world wide», i hvert fall i Norge, sier en engasjert leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, har besøkt Rana Gruber og ut fra det han har sett skal det skrives en rapport om forholdene.

– For fire år siden fikk jeg telefon fra Malvin Nilsen hvor han ba meg om hjelp, forteller Oddekalv.

Marvin Nilsen fra Leonard Nilsen og Sønner (LNS), sto på det tidspunktet foran et kjøp av Rana Gruber.

– Det så for jævlig ut

– Han ville ha meg inn som rådgiver for å si min mening om bedriften, og det så for jævlig ut. Maskiner som hadde stoppet ble bare stående og det var skrot overalt. Det så ut som om andre verdenskrig hadde vært der, men gruvene så likevel greie ut.

Nilsen skal ha fortalt at han ønsket seg landets reineste gruve.

I høst skal det igjen ha blitt gjort en avtale om at Oddekalv skulle komme på nytt bedriftsbesøk, altså før Lilaflot-saken dukket opp i media.

– Vi ble enige om å se på hele bedriften som sist. Av alt det jeg påpekte forrige gang, var 95 prosent ryddet opp i, de har brukt utallige antall millioner og Rana Gruber er utrolig positiv når det kommer til miljøsiden.

Unnskyldte anmeldelsen

– Så kom anmeldelsen fra nestlederen i Miljøvernforbundet. Jeg ringte til Malvin og ba om unnskyldning for at de var anmeldt, uten at vi hadde tatt kontakt først, sier Oddekalv.

– Hva skjer med anmeldelsen?

– Jeg tror politiet henlegger den, det er ikke noe jeg har tenkt så mye på.

Kurt Oddekalv fikk grundig omvisning på alle nivå mans han var på Mo.

– Vi i Miljøvernforbundet har et prosjekt vi kaller for Miljøbedrift der vi går gjennom bedriftene fra A til Å. Jeg ser forbedringsmuligheter ved Rana Gruber og nå skal de avgjøre om vi skal få hjelpe dem. Hvis vi får bidra kommer Rana Gruber til å bli en av de mest miljøvennlige bedriftene «world wide», i hvert fall i Norge, hevder Oddekalv.

Stor miljøseier

Selv forteller han at han har skiftet retning når det gjelder miljøproblemer med bedrifter.

– I 15 år jobbet jeg med å anmelde bedrifter, men jeg så at folk begynte å etterlyse å bli gode. Vi startet opp Miljøbedrift og det viste seg å gå veldig bra.

Oddekalv beskriver de ansatte i Rana Gruber i rosende ordelag.

– Det er flotte folk som har en god holdning. Jeg kjører forbi Storforsheia ett par ganger i løpet av året og Dunderlandsdalen er så flott. Men så er det den der satans gifta de har hatt i elva og de gamle steinfyllingene i dalen. Nå må vi få det mer på stell, det ville være en stor miljøseier for meg. Vi har allerede snakket om steinfyllingene og om at de må få gro igjen, samt andre tiltak som beplantning for å få det grønt.

Har bedt om langsiktige råd

Oddekalv kommer nå til å skrive en rapport om forholdene ved Rana Gruber. Det setter administrerende direktør i Rana Gruber, Gunnar Moe, pris på.

– Jeg har bedt han om langsiktige råd. Når det gjelder Lilaflot-saken så har vi ikke skjult noe som helst og vi vil at Rana Gruber skal være en miljøbedrift. Når rapporten er klar skal vi se på den og si om vi ønsker å ha et samarbeid eller ikke.

– Jeg skal ta én bedrift fra hver bransje og gjøre dem så reine som mulig. Man skal lære seg gode vaner på jobb og ta dem med seg hjem og jeg ønsker disse arbeiderne alt godt, avslutter Kurt Oddekalv.