Utrygt for Karius og Baktus

Artikkelen er over 9 år gammel

Under åpningen av Selfors Tannklinikk følte klinikksjef Anne Aamlid seg så sikker på at tanntrollene går ei utrygg framtid i møte at hun i et øyeblikks <\n>overmot overlot tannlegeboret til fylkesråd Geir-Ketil Hansen (SV).

DEL

Han rakk knapt å konstatere at "det blir ikke hull i ei tann som er rein", før klinikksjefen tok til fornuft og avlyste rollebyttet i frykt for at fylkesråden skulle finne på-knappen.

Universitetsklinikk

I går var det lite tannlegeskrekk å spore på Selfors Tannklinikk, og ingen "spytt ut" å høre. I stedet klirret det i høye stettglass av plast og gjestene spiste fingermat med tannpirker samtidig som de roste den nye og helt moderne tannklinikken. Ikke hvilken som helst tannklinikk heller; men en universitetsklinikk.

– Det betyr at det hvert år i sju måneder, skal være to tannlegestudenter i praksis ved tannklinikken. I tillegg er det slik i Nordland at alle tannlegestudenter fra vårt fylke er sikret sommerjobb i studenttida. De to første somrene er de tannlegesekretærer, det tredje tannpleier og det fjerde får de jobbe som tannlege. Dette viser at vi satser på rekruttering av tannleger, sier fagsjef i tannhelse distrikt sør, som omfatter de 17 Helgelandskommunene, Lars Inge Byrkjeflot og fylkestannlege Tove Broback.

Rekruttering

Lars Martin Berg og Patrik Baumann Larsson er tannlegestudenter i Tromsø, og opprinnelig fra Rana. De er i ferd med å avslutte praksisperioden ved Selfors Tannklinikk. De har tro på at en utdanningsinstitusjon i landsdelen (Tromsø) kombinert med desentraliserte praksisplasser (universitetsklinikker) vil gi flere tannleger til Nord-Norge.

– Det er ikke umulig at vi kommer tilbake til Rana når vi er ferdigutdannet våren 2010, men vi kan ikke love noe, sier studentene og fortsetter:

– Etter noen år i Tromsø har vi funnet ut at det er ikke så verst klima på Mo, tross alt. I tillegg er dette "heime", og vi trives veldig godt i kommunen og på den nye tannklinikken.

Veilederen deres ved klinikken, Ingella Popal Jensen mener det er spennende å ha studenter i praksis.

– De er interessert, stiller spørsmål, hjelper til og er motiverte. Det betyr at vi på vår side også må holde oss oppdatert på det nye, sier hun.

Ikke på skinner

Fylkesråd for kultur og miljø og fungerende fylkesråd for samferdsel, Geir-Ketil Hansen var klar på at veien fram til Selfors Tannklinikk slik den framstår i dag, ikke bare har gått på skinner. Da Stortinget i 1997 vedtok den nye skolereformen som innlemmet 6-åringene i barneskolen, måtte tannhelsetjenesten ut av lokalene de disponerte i barneskolen. I 2000 flyttet de over til lokaler i Mo tannklinikk.

– Jeg husker godt engasjementet fra Bjørn Selfors og Sevel som jobbet for å få på plass et allaktivitetshus på Selfors med plass til tannlege. Det var interessante planer, men fylkeskommunen hadde ikke mulighet til å gå inn i prosjektet, minnes Hansen.

18. desember 2008, etter åtte års ventetid og utsatt åpning på grunn av vannlekkasje, ble det endelig offisiell åpning for en ny og moderne tannklinikk på Selfors.

Der dukker klinikksjef Anne Aamlid opp igjen, denne gangen med ei stor konfekteske. På en festdag skal alle få sitt; også Karius og Baktus.

Artikkeltags