Gå til sidens hovedinnhold

Utstyret blir til skrap

Artikkelen er over 9 år gammel

Ruukki selger verkshallene til Celsa. Produksjonsutstyret hugges nå til skrap.

Etter at Ruukki la ned produksjonen ved profilverket i Mo i Rana i 2010 har selskapet prøvd å selge anlegget i Mo Industripark. Man har prøvd å selge hele sulamitten i ett, som et fullstendig produksjonsanlegg. Da det ikke gikk har man prøvd å selge bygningene og produksjonsutstyret hver for seg.

Lokaler til lagring

Det har vært kjent ei god stund at Celsa Armeringsstål har vært interessert i å overta bygningsmassen. Den vil Celsa benytte til lager, både til skrapmetall og til ferdige produkter. Nå går det mot at Celsa kommer til å overta bygningsmassen.

Styreleder Pekka Sipilä i Ruukki Profiler bekrefter overfor Rana Blad at man nå er inne i en prosess der man forhandler om et salg til Celsa.

- Det gjenstår ennå noen få formaliteter, men vi håper å kunne sluttføre salget i løpet av februar, sier Pekka Sipilä.

Nord-Europas største

Når Ruukki-konsernet nå skal selge sin bygningsmasse i Mo Industripark er det en anseelig areal det dreier seg om: En bygningsmasse på til sammen rundt 65.000 kvadratmeter. Dette bygget var en gang et av Nord-Europas største industribygg under ett tak. I tiden med Norsk Jernverk var det her man fant stripperhallen, grov- og finvalseverket.

Salget betyr at Ruukki har gitt opp tankene om å selge anlegget som en helhet med tanke på videre produksjon.

- Ja, det har vist seg å være umulig å finne en kjøper, sier styreleder Sipilä.

River produksjonsutstyret

- Hva skjer med produksjonsutstyret?

- Det pågår riving av dette, og det blir til skrap, opplyser Sipilä.

- Har dere forsøkt å selge dette utstyret?

- Ja, vi har prøvd å få solgt, men dette utstyret er gammelt, helt fra jernverkets dager. Dessuten er det ting som er vanskelig å flytte på, sier han.

Økonomisjef i Celsa Armeringsstål, Eivind Hansen, bekrefter at de nærmer seg en endelig avtale med Ruukki.

- Vi kommer stadig nærmere en status der vi står som eiere av disse lokalene. Det er signert noen delavtaler underveis, men det gjenstår altså ennå noen formaliteter, sier Hansen.

Han kan ikke gi noen prognose for når Celsa kan overta bygget fullt ut, men sier at Ruukki ennå har en jobb å gjøre i forhold til demontering av produksjonsutstyret.