Sender ut faremeldinger for kontinentet. Nå kommer varmen til Rana

Varmen fortsetter i Europa, og flere land varsler temperatur rundt 40 grader. Kartet viser hvor det er sendt ut faremeldinger på gult og oransje nivå, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Varmen fortsetter i Europa, og flere land varsler temperatur rundt 40 grader. Kartet viser hvor det er sendt ut faremeldinger på gult og oransje nivå, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Nå trekker varm luft over Europa seg videre nordover. Den går inn i Sør-Norge på torsdag, før den går videre mot Nordland torsdag og fredag.

Det sier vakthavende statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen ved Vêrvarslinga i Nord-Norge.

Mens temperaturene på kontinentet har bikka 40 varmegrader, varsler Meteorologisk institutt over 30 varmegrader på både lørdag og søndag i Rana.

Fare for regn

Før den tid blir det imidlertid fare for regn.

– De neste dagene blir det litt lavere temperaturer enn det var sist helg, og perioder med skyer og regn, sier Nordhagen.

Fram til onsdag er det ventet mellom 15 og 18 grader, så det vil fortsatt være behagelig, sier hun.

– Det ser ut som regnfronten har passert Mo i Rana mandag, men det kommer en ny front som streifer Nordland både tirsdag og onsdag. Men det ser ikke ut som det blir mye nedbør, og det vil være veldig lokalt, sier hun.

Prognosene kan dessuten endre seg raskt framover.

– Når prognosene endrer seg, kan det bli mange klager. Men det er ikke så mye vi får gjort med det, sier Nordhagen.

– Ganske sikre

– Hvor sikre er dere på at vi får sol og ikke regn til helga?

– Vi er ganske sikre på at temperaturene går opp, og kan bli enda høyere enn de var sist helg. Men om det bare blir finvær, er fortsatt usikkert. Det er et høytrykk som bygger seg opp, og om det legger seg lenger øst enn vi vil ha det, kan det bli regn. Men Troms og Finnmark er mer utsatt i så fall. I Nordland ser det ut som det holder seg unna.

På kysten kan det danne seg havtåke inn mot helga.

– Særlig inn mot Nordland kan det skje når den varme lufta kommer over kaldere hav. Det er høyest sannsynlighet for at den legger seg i ytre strøk, og ikke kommer inn fjordene, sier statsmeteorolog Nordhagen.

Meteorologen forteller for øvrig at de som oftest klager på værmeldinga kommer fra Øst- eller Sørlandet.

– Med en gang det blir litt dårlig vær med skyer som ikke er meldt, kommer det klager, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken