– Vi lar oss ikke stoppe

GIR IKKE OPP:Butikkeier Asle Thomassen syns det er tragisk at butikken ligger i ruiner, men han velger å se framover og planlegger allerede å ha et butikktilbud oppe å stå i løpet av få dager. Foto: Anne-Katrine Meland

GIR IKKE OPP:Butikkeier Asle Thomassen syns det er tragisk at butikken ligger i ruiner, men han velger å se framover og planlegger allerede å ha et butikktilbud oppe å stå i løpet av få dager. Foto: Anne-Katrine Meland

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Butikkeier Asle Thomassen lar ikke en brann forstyrre sitt kjøpmannshjerte. Mens politisperringene omkranser den utbrente butikken fortsetter han driften et annet sted.

DEL

Allerede i kveld kommer den første leveransen av kjøtt og melk til Lovund.

– Jeg går bare framover, sier han til Rana Blad, – vi gjør det vi kan og har kunden i fokus. I dag eller morgen får vi frysecontainere og en stor vareleveranse er ventet onsdag klokken 11.00. Vi ser nå på alternative lokaler og er i en dialog rundt leie av treningssenteret. Vi lar oss ikke stoppe.

Thomassen har fått enorm støtte etter den dramatiske brannen og er svært glad for den jobben som brannmannskapene gjorde.

Mistet tv-signalet

I 20-tiden lørdag kveld mistet kabel-tv-kundene signalene. Asle Thomassen gikk straks det lille minuttet ned til butikken for å reparere kabel-tv-sentralen som lå der.

– Da jeg kom inn var det røykfylt. Folk sprang fram og tilbake og vi lokaliserte brannen og iverksatte tiltak. I løpet av ett minutt etter vi ringte, var brannsjefen på plass.

Thomassen er forsiktig med å si hvor store verdier som har gått tapt i flammene, men anslår at varer for rundt 1 million, samt selve bygget og diverse utstyr er tapt. Imidlertid er han betrygget av svarene han har fått angående forsikringen, men kommer til å få vite mer i løpet av dagen.

Eksplosjonsfare

Meldingen om brannen kom inn til operasjonssentralen klokken 20:14. Like etter var lensmann i Lurøy og Træna, Kjell Ivar Vestå, varabrannsjef i Lurøy, Reidar Hågensen, og kommunelegen på plass i legeskyssbåten på tur til Lovund.

– I halv ti-tiden var varmen så sterk at flammene slo gjennom taket, da gikk jobben over på å begrense omfanget og berge det som var omkring. To firemannsboliger ble evakuert og det ble satt opp brannvegg for å forhindre spredning, sier lensmannen.

Lenge var det fare for eksplosjon i forbindelse med et bensintankanlegg like ved, men en halvtime før midnatt følte mannskapene at brannen var under kontroll. En viss bekymring hadde man også for kirka og andre bygninger som ligger mellom 80 og 100 meter bortenfor.

Irritert over rykter

Thomassen registrerer at det har blitt snakk om fyrverkeri som mulig brannårsak, men avviser dette som rein sprøyt.

– Det fyrverkeriet som har vært på loftet er ikke mer enn du kan ha under hodeputa di hjemme og har absolutt ingenting med brannen å gjøre.

Da varabrannsjefen i kommunen ankom brannstedet beskrev han det som svært kaotisk.

– Det var mye folk og det tok en stund å få kontroll. Politiet hadde en vanskelig jobb med myldret av skuelystne.

Likevel er han full av ros til brannmannskapet.

– De gjorde en fenomenal innsats. Det så stygt ut en stund, men heldigvis ble det ikke mer vind og var gode forhold å slukke i. Jeg er veldig glad for at det gikk så godt som det gikk, og det var en lettelse da vi forlot øya etter at brannen var slukket.

Elektrisk feil?

Brannmannskapet besto av tolv mann fra Lurøy. Et brannmannskap fra Brønnøysund ble rekvirert med helikopter. Imidlertid ble det tull om økonomiske spørsmål, ifølge Hågensen, og det tok to timer før mannskapet var på plass. Da var det kun etterslukkingen som gjensto.

Når det gjelder brannårsak sier lensmannen det er for altfor tidlig å konkludere med en årsak.

– Det er imidlertid på det reine at man har hatt problemer med et vannrør på loftet som går over til kafeen. Rundt røret er det koblet til varmekabler for avising, og lørdag formiddag ble disse satt på. Ting kan indikere at det ligger en årsaksforklaring der, men man skal være varsom med å konkludere, sier lensmann Vestå.

Åstedsundersøkelsene blir mest sannsynlig påbegynt i morgen, og lensmannen vil ha med seg bistand fra branntekniker og El-tilsynet.

Artikkeltags