Gå til sidens hovedinnhold

Flere elever fullfører videregående: – Derfor er dette gode nyheter både for den enkelte elev og for Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

[AVISA NORDLAND] 66,5 prosent av elevene som startet videregående opplæring i 2011 har fullført videregående innen fem år.

Det er det høyeste tallet for Nordland siden målingene startet for 17 år siden, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå. 

– Frafall i skolen er en av våre største utfordringer. Jo flere som fullfører videregående skole, jo færre risikerer vi at havner på NAV. Derfor er dette gode nyheter både for den enkelte elev og for Norge, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Fortsetter å øke

I Nordland øker andelen elever som fullfører til 66,5 prosent i år fra 66 prosent i fjor. Det er 4. året på rad at andelen øker, skriver Avisa Nordland.

Nasjonalt har andelen som fullfører innen fem år ligget stabilt mellom 67 og 71 prosent. Men i de siste årene har den begynt å bevege seg i riktig retning, og i år har den økt til 73 prosent.

Det er det høyeste tallet siden målingene startet for 17 år siden.

LES OGSÅ: Polarsirkelen videregående kan bli den første i landet som får denne linja

– Det er veldig gledelig at den positive trenden fortsetter. Samtidig er det lenge igjen til vi kan si oss fornøyd. Det er fortsatt en del som dropper ut, og vi vet fra forskning at disse oftere vil slite med å beholde sin plass i arbeidslivet senere i livet. Derfor må vi sammen sørge for at vi holder trykket oppe slik at enda flere ungdommer fullfører, sier Røe Isaksen.

Flere tiltak

Undersøkelser har også vist at ungdommer som ikke fullfører videregående opplæring har lavere inntekt som voksne, og større risiko for å bli varig uføre.

Derfor har regjeringen gjennomført flere tiltak for å hindre frafall. Blant annet er samarbeidet med fylkene blitt tettere gjennom Program for bedre gjennomføring.

LES OGSÅ (+): Bygget blir til til sammen 26.000 kvadratmeter stort - skal huse 1.500 elever og lærere

Regjeringen har også tatt en rekke grep for å skaffe flere læreplasser, og for å gi bedre opplæring og oppfølging tidlig i skoleløpet. Lærlingtilskuddet er økt med 20.000 kroner per kontrakt. I tillegg er det satt i gang fire store forskningsprosjekter for å finne gode tiltak rettet mot frafall.

– Regjeringen har gjennom hele denne perioden jobbet målrettet for å hindre frafall, og innsatsen har gitt resultater. Vi ser nå at det jobbes mer systematisk i fylkene for å få flere elever til å fullføre, og skolene rapporterer at de i langt større grad enn tidligere jobber for at alle kan bestå videregående opplæring, sier kunnskapsministeren.

Kommentarer til denne saken