Gå til sidens hovedinnhold

Viktig turområde i orden igjen

Artikkelen er over 19 år gammel

Så langt i år har over 700 personer besøkt områdene Granneset, Bredek og Stormdalen. Nye bruer er derfor viktige for ferdselen.

- Så langt i år har 768 personer passert over telleren vår på Stormdalsheia. I fjor og i forfjor var den ute av drift, men i 1998 og 1999 var tallet på samme tidspunkt rundt fem hundre, sier skogkonsulent i Statsskog Nordland avdeling Mo, Trond Nordås.
I vinter var værgudene og Stormdalsåga i harnisk. En propp skapt av snøras oppe i Stormdalen, løsnet som en følge av de enorme nedbørsmengdene i januar, og omgjorde elva til en gigantisk flodbølge.
De tykke vaierene som holder hengebrua over Stormdalsåga ble revet rett av og treverket ble sendt rett ned Bredekfossen. Kryssing av elva ble derfor en umulighet for mange fotturister tidlig i sommer.

Lang bru
- Vi måtte bygge brua over Stormdalsåga opp fra bunnen av. Vi hentet inn hengebru-ekspert Ivan Johannessen fra Beiarn, som har vært med på cirka 25 slike bruer før. Han fortalte at det var den lengste brua han hadde sett, forteller Nordås.
Brua over Stormdalsåga er litt over 40 meter lang og henger over fem meter fra vannflata. Vannmassene som kom i vinter har derfor vært enorme.
- De sa det var 200-års flommen som kom i vinter, så vi håper at det går 200 år til neste gang, sier en spøkefull Nordås.
Statsskog som har vedlikeholdet av bruene i området, har også reparert brua over Tespa.
- Den berga seg unna flommen, men den var så råtten at vi måtte gjøre noe med den, fremhever Nordås.
Den har også blitt bygd opp fra bunnen, med unntak av vaierene som er de samme som har vært der.
I tillegg har man også reparert trekkbåten som ligger ved Stormdalsgården, som også fikk smake en brutal Stormdalsåga i vinter.

Vært der hele sommeren
Feltarbeidere i Statsskogs Fjelltjeneste, Terje Kristiansen og Hans Moasveen, har begge vært med på prosjektet med brua over Stormdalsåga. Kristiansen har også vært med i arbeidet med Tespa-brua.
- Jeg har bodd på Bredek mesteparten av sommeren, så du kan si jeg er lommekjent der, ler Kristiansen.
Men de føler seg slett ikke ensomme der oppe. Det kommer stadig turister forbi.
- I går møtte vi femten stykker, så jeg møter nesten mer folk her oppe enn jeg gjør hjemme, forteller Kristiansen.

Fiskeoppsyn
Akkurat nå holder de på med oppstiving av taket på låven på Inner-Bredek. Noe som kreves i det snøtunge området.
- Her er det voldsomt med snø. Snøen ligger ofte plant med taket, også ligger det like mye oppå taket, sier Moasveen uten å overdrive.
Feltabeiderne trives ute i sommervarmen, selv om det er lange dager.
- Vi bruker å arbeide lange dager, så drar vi heller ned på torsdag, sier de.
I tillegg til å arbeide med ulike prosjekt, har de også en annen og kanskje mindre takknemlig oppgave. De har nemlig kontroll med fiskekort for området.
- Stort sett har de fleste fiskekortet i orden, sier Nordås.
Det meldes forøvrig om kjempe godt fiske i Stormdalsåga i år, noe som det har vært i hele sommer.
- Det gikk rett fra isfiske til sommerfiske i år, sier Moasveen.

Mer frodig
På Bredek slenger det støtt og stadig folk forbi, selv om det er midt på dagen midt i uka og mange har begynt igjen etter ferien.
- Jeg var i Rondane tidligere i sommer og naturen der og i Rana kan ikke sammenlignes. Der er det mer snaut høyfjellslandskap, mens det er mye mer frodig i Rana-naturen, forteller Svein Altereng.
Han og kona Judith har sammen med Aslaug og Harald Lorentzen tatt turen til Bredek denne fine augustdagen.
- Vi har planer om å gå videre oppover Stormdalen. Det er et veldig fint område her oppe, selv om jeg synes løypa skulle vært bedre merket på Storvoll. Det er jo ikke skilta til Bredek, så hvis du ikke er kjent kan det være litt vanskelig å vite at man er på rett spor, sier Harald Lorentsen.