Vil heim etter endt utdanning

Skal heim: F.v Ørjan og Johanne Mekkalgården Ressem og Julie Åsen trivdes på Vivilheim-treff og sikter seg inn på ei fremtid i Rana om ikke alt for lenge. Foto: Øyvind Bratt

Skal heim: F.v Ørjan og Johanne Mekkalgården Ressem og Julie Åsen trivdes på Vivilheim-treff og sikter seg inn på ei fremtid i Rana om ikke alt for lenge. Foto: Øyvind Bratt Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

-Vi skal heim. Det er bare et spørsmål om tid og timing, sier Ørjan og Johanne Mekkalgården Ressem som var blant de unge på Vi Vil Heim-treff fjerde juledag.

DEL

Rundt 25 unge studenter og nyutdannede unge rev seg løs fra julekosen hos familien og møtte opp på Vi vil heimtreff denne fjerde juledagen. Det gjorde også ordfører og et stort antall bedrifter og næringslivsaktører.

Mann- og kvinnesterkt

Treffet som har til hensikt å minne unge utflytta ranværinger om hva heimkommunen har å by på, begynte med en kort guidet bussrunde gjennom sentrum.

Det fortsatte med en kjapp omvisning i Momek Group sine lokaler på industritomta og deretter en bedre lunsj i bedriftens kantine med påfølgende presentasjon rettet mot de unge, av et næringsliv som møtte mann- og kvinnesterkt opp. I tillegg kom ordfører, NAV, banker og en rekke industribedrifter, som ville møte de unge.

- Kom heim!

De unge var i hovedsak studenter på juleferie. Fra studier eksempelvis i Ålesund, Bergen, Oslo, Trondheim, studenter som snart er ferdige sivilingeniører, dataanalytikere, byggingeniører med mye mer og likeledes nylig ferdigutdannede unge i andre yrker.

Alle med det felles at de har juleferien heime i Rana og er medlemmer av vivilheim.

Polarsirkelen vgs, Rana kommune, Norconsult og Helgelandskraft med flere, lokket med ledige eller kommende arbeidsplasser da de presenterte seg for de unge under lunsjen.

- I løpet av en femårsperiode går hele 20 prosent av arbeidsstokken vår over i alderspensjon, så kom heim, det er jobber nok å ta av, sa Helene Krüger fra polarsirkelen VGS.

Vil heim

Flere av de frammøtte unge sikter seg inn mot heimkommunen om ikke altfor lenge, kom det fram da alle presenterte seg innledningsvis. Johanne, Ørjan og Julie er sikre.

Johanne (27) og Ørjan (27) Mekkalgården Ressem bor i Oslo for tiden. Hun jobber som jurist, han som aktuar. Paret har bodd borte fra Rana mens de studerte og i sine første arbeidsår, men tanken har alltid vært å vende heim.

- Men vi vet ikke helt når, sier Johanne.

- Vi må få timingen rett, smiler ektemannen.

Paret har ikke tidligere vært med på lignende treff, men syns det er interessant å se hva som rører seg i heimbyen når de er heime i jula og syns vivilheim-treffet hørtes spennende ut. Det gjorde også venninna Julie Åsen (28).

- Jeg hadde lyst til å se hvilke planer de ulike aktørene har for Rana, jeg tenker da på både sykehus, kommune og næringsliv, sier Julie, som også var på romjulstreffet for Vi Vil heim i fjor.

Julie er radiograf av utdanning men studerer nå Public administration i Trondheim, for å få mer kompetanse på ledelse.

- Jeg er allerede i gang med jobbsøking mot Rana. Kjæresten min som jeg møtte i Trondheim, er også herfra. Han har allerede fått seg jobb her, forteller hun.

Industrien lokker

Også byggingeniør-student Mats Hole og gardist og elektriker Aleksander Fagereng tror Rana er en aktuell framtidig arbeidsplass.

- Jeg har jo familien her og når jeg blir ferdig i Bergen om halvannet år kommer jeg til å søke jobb mange steder. Her hjemme er det mange jobbmuligheter, tror jeg, sier Mats.

Aleksander syns industritomta virker forlokkende.

- Jeg tror nok det blir Rana før eller seinere. Jeg er ikke oppvokst her, men har bodd her og mine foreldre har nettopp flyttet tilbake hit. Jeg er ferdig i garden til høsten og da spørs det om det blir mer studier eller å søke praktisk erfaring, sier han.

Artikkeltags