Vil ikke sjekke spor

Her oppe i skogen sier gutten at han så bjørn. Det har regnet tett i helga og Statens naturoppsyn vil ikke sjekke om det er spor etter bjørn. Foto: Viktor Leeds Høgseth

Her oppe i skogen sier gutten at han så bjørn. Det har regnet tett i helga og Statens naturoppsyn vil ikke sjekke om det er spor etter bjørn. Foto: Viktor Leeds Høgseth

Artikkelen er over 8 år gammel

Selv om en ung gutt påstår at han så en bjørn i Åga vil ikke Statens naturoppsyn sjekke saken. En jeger som har vært på plassen sier hans hund oppførte seg utrolig merkelig.

DEL

Rovviltkontakten til Statens naturoppsyn fikk i helga inn et tips om at en gutt på 15 år påsto at han så en bjørn med to unger rett ved tettbebyggelsen i Åga.

Jens Overvik har vært jeger i mange år og etter at observasjonen ble kjent tok han med seg hunden sin for å se om den fikk ferten i noe. Det gjorde den.

– Hunden som jeg hadde med meg er høyt premiert som jakthund og hvis den får ferten av noe så skal den bjeffe. Det kaller vi å få los. Da vi kom til plassen der den unge gutten påstår at han hadde sett bjørn reagerte hunden min mildt sagt merkelig. Den fikk los umiddelbart, men ikke på vanlig måte. I vanlige tilfeller der hunden får los så beveger dyret seg raskt gjennom terrenget, men det skjedde ikke her. Hunden fikk los i et meget begrenset område og jeg har aldri sett hunden oppføre seg på denne måten, sier Overvik.

Redd hund

Den ellers lydige hunden fikk plutselig andre tanker etter å ha vært i skogen en stund. Den ville bort.

– Dette er en meget godt trent hund, men etter å ha hatt losen en stund forsvant den inn i tettbebyggelsen igjen. Jeg løp etter og fikk ikke tak på den før den var kommet helt ned på E6. Etter dette måtte jeg nærmest dra den tilbake inn i skogen. Den ville rett og slett ikke, sier Overvik.

Ikke spor

Hvilket dyr som var i området vet selvfølgelig ikke Overvik, men at det var noe der er han ikke i tvil om.

– Jeg vet ikke om det var en bjørn der, men at det var noe der som hunden min ikke har luktet før er jeg ikke i tvil om. Nå var jeg oppe igjen etter at det hadde regnet og alle sporene som jeg og bikkja hadde satt var helt borte. Derfor er det nok liten mulighet for å finne spor etter dyret som var der. Det jeg kan si var at hunden også denne dagen reagerte sterkt på lukter i akkurat det området der gutten påstår å ha sett en bjørn, sier han.

Sjekker ikke

Rovviltkontakt i Rana, Tore Rausandaksel, sier at de ikke kommer til å sjekke ut denne observasjonen.

– Det var ikke jeg som fikk inn denne meldingen, men det jeg kan si er at vi ikke bryr oss mer med dette nå. Sporene er borte for lenge siden, hvis det nå i det hele tatt har vært en bjørn der. Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke noe som helst, men finner det rart at en bjørn skulle bli sett i Åga først, sier han.

– Ikke løp

Det er tid for bærplukking og derfor vil nok mange ferdes i skog og mark de nærmeste ukene. Rausandaksel kommer med følgende tips hvis man skulle møte bamsen.

– Stå rolig og ikke gjør noe overilt. Hvis det skulle vise seg at det går ei binne med unger i marka rundt byen så er dette noe med det farligste man kan støte på. Det man bør gjøre er å trekke seg rolig tilbake og det bør man gjøre på en meget kontrollert måte. Man må for all del ikke løpe. Uansett så vil nok en bjørn trekke seg unna før man får øye på den, sier Tore Rausandaksel.

Artikkeltags