Hanen galer over sitt frie rike på Langfjell gård.

Healeren Vivi Røreng skjenner lett på bikkjene som vimser rundt og er glade for besøk. Omgitt av kyr, hester, hunder, frittgående høns og grisen Frøydis, har den opprinnelige byjenta funnet sitt paradis i Plurdalen sammen med Stig Langfjell.

Huset preges av fargerik kunst og lukter kaffe. Vivi setter seg ned i en av de to sofagruppene og tar en tenkepause. Så forteller hun:

- Jeg ser på meg selv som en konglomerat, en stein som er sammensatt av mange forskjellige bergarter. Drivkraften min har vel vært at ... jeg kjeder meg lett, men det har vel vært en del andre drivkrefter også, sier hun tankefull.

Det hun skal fortelle om er kontroversielt, og familien har blitt varslet om hva som kommer. I dag er filtrene lagt vekk.

Varsel om død

Røreng har skiftet beite gjennom hele livet. Healer-Vivi, synge-Vivi, heste-Vivi, teater-Vivi, psykodrama-Vivi, gårds-Vivi, lesbiske Vivi og heterofile Vivi. Nå har hun imidlertid funnet sin egen Vivi og er klar for å dele sin erfaring. Helt fra hun ble arrestert i Budapest til ufobesøk og sjelero.

Vivi vokste opp vegg i vegg med Mo ungdomsskole og var en ordentlig byjente, men trivdes ikke spesielt godt.

- Foreldrene mine var snille og gode og ga meg mye frihet. Fra jeg var fire-fem år gammel tok jeg bussen alene til besteforeldrene mine i Finneidfjord. Jeg har bare vage minner, men der fikk jeg være i fred og snakket mye med fugler og dyr. Pappa hadde 14 katter og det ble sagt at han kunne snakke med dyr. Kattene gjorde akkurat som han sa, sier hun og kniser ut i luften.

Når hun blir ivrig, snakker hun med hele kroppen og hundene Kia, Cass og Pepsi følger spente med.

- Da bestefar døde, falt mamma på kne foran oppvaskmaskinen. Hun så på meg og sa at nå var far død. I det samme stanset vegguret som sto innfelt i huset fra 1700-tallet. Det stemte. Sykehuset ringte og sa ifra.

- Var familien din også alternativ?

- Nei. Men heller ikke det motsatte. Det som virkelig vekte interessen min var at broren min, min bror ingeniøren, han var Eric von Däniken- og Nostradamus-interessert. Det åpnet verden for mystikken. Alt startet egentlig i denne fasen da jeg besøkte ham etter at han flyttet til Trondheim.

De hadde lest om lysfenomenene i Hessdalen og oppsøkte plassen.

- Jeg var 19 år og eventyrlysten. Før vi visste ordet av det, dukket det opp to parallelle lyskuler i det fjerne. De kom nærmere og nærmere i høy hastighet helt til broren min fikk panikk og slang meg inn i bilen. Dagen etter kjørte vi til Mo og hele episoden var radert bort fra hukommelsen. Vi hadde ikke nevnt det til noen før jeg ble aktiv innenfor meditasjon på begynnelsen av 90-tallet. Med et knips var det der igjen og jeg ringte ham. Da jeg la fram alle detaljene, skjønte han først ikke hva jeg snakket om, men så sa han: «Det har du jo helt rett i.»

Livredd hester

Bøker har fulgt henne gjennom hele livet og målet var å lese seg gjennom hele det gamle biblioteket i kvartal 48. Da hun hev seg med på en utdannelse innenfor prosjektledelse i kultur i Sverige på slutten av 80-tallet, åpnet det seg en ny verden.

Det bugnet av alternativ litteratur.

Som 17-åring ble hun gjort kjent med meditasjon under en sommerjobb som skogplanter ved Røssvatnet.

- Jeg opplevde ting under meditasjon som forandret hele verdensbildet mitt. Psykologisk sett var jeg opptatt av å komme meg videre og bestemte meg for at nerver og nervøsitet aldri skulle begrense meg. Derfor lærte jeg meg å klatre i tau selv om jeg hadde høydeskrekk og derfor begynte jeg med dykking fordi jeg syntes det var kleint med vann. Jeg var så redd hester når jentene begynte å ri, at jeg sendte dem i stallen på Sletten som syvåringer mens jeg selv sto igjen på utsiden. I dag er jeg utdannet rideinstruktør for islandshest.

Under en annen sommerjobb i Sverige lærte hun om fasting og rensing av kroppen.

- Jeg fikk så mye energi at jeg ble nesten høy! Søvnbehovet ble redusert med to timer og jeg endte opp som vegetarianer i tolv år.

Arrestert og fengslet

Gjennom årene var det mange som satte sitt preg på stien hun etter hvert fulgte. Tove Holmstrand Lindberg fra Finneidfjord, lederen i ishockeylaget Tre Kronor i Sverige og så ble hun spurt om å være med i TV Norge-serien Den sjette sans, men takket nei ettersom hun risikerte å være borte fra familien i seks uker.

- Under studiene i Sverige skulle vi på en klassetur til Budapest, men fordi jeg var norsk og vi hadde tatt feil tog slik at jeg ikke fikk kjøpt visum da vi passerte grensa, ble jeg arrestert midt på natta og hentet ut av toget av tungt bevæpnede vakter. Det siste klassekameratene mine så av meg var at jeg ble ført bort av menn med maskingevær og hunder. Fengselet var helt åpent og dersom jeg skulle på do, så ? ja, det var helt åpent. Jeg skyndte meg mellom vaktrundene. Du ble satt mange hundre år tilbake i tid.

24-årige Vivi var fengslet og alene i Tsjekkoslovakia, men etter et halvt døgn slapp hun ut med et håndtegnet kart i hånda samt ordene «photo og visum»

- Jeg kunne ikke la redselen ta overhånd, så jeg bestemte meg for at dette var artig, og det ble det! Ikke før jeg møtte klassen igjen forsto jeg hvor dramatisk det hadde vært. En av jentene slo meg rett ned, hun var helt i sjokk. Interpol var kontaktet, dette skjedde jo før muren falt. Mange trodde det var siste gang de hadde sett meg.

Vivi hadde litt penger i lommen, akkurat nok til at hun fikk oppsøkt en familie som kunne ta bilde til visum samt tog til Budapest.

- Jeg kom til tollstasjonen med masse menn. Den gangen var jeg ung og smekker og jeg tenkte enda en gang at dette bare var artig, men da jeg ble kroppsvisitert for tiende gang, begynte det å bli litt vanskelig, smiler hun.

Tafse på folk?

Lengselen til Helgeland var sterk og da hun kom tilbake, tok hun jobber i både Mosjøen og Mo. På Mo var hun i Kriminalomsorgen og meldte seg på kurs hos alternative Benedicte Thiis.

- Jeg kom seint til kurset og alle sto i en sirkel da jeg kom inn. «Der kom healeren» sa Benedicte. Det er det mest «far out» jeg har hørt i hele mitt liv. Gjøre folk friske med å tafse på dem? Men på kurset skjedde de merkeligste ting. Det vokste et lyssverd ut av panna mi som slo inn i magen på en dame. Hun ropte av smerte, men jeg klarte ikke å slutte for sverdet skulle inn i magen hennes. Benedikte bare lo og sa at nå var en healer født.

Snart kom folk reisende land og strand for å få healing.

- Etter to år kom folk kjørende fra Oslo og jeg ble oppringt natt og dag. Politiet ba om hjelp til å finne folk, men jeg klarte ikke å bære dette lengre. Hvordan visste jeg at jeg ikke gjorde noe galt? En dag sto det en mann ved siden av meg under healingen av en dame. Han fortalte at hun hadde opplevd overgrep som barn, men at dette var fortrengt. Jeg var så redd at jeg ikke klarte å håndtere min egen redsel. Nå har dette blitt en del av hverdagen når jeg jobber som medium eller husrens. Ser du den gyngestolen som står bak her? spør hun og peker.

- Den pleide å gynge av seg selv hos mormor og hun sa: «Det er bare Anne Orstedt.» Anne var død for mange år siden og var gift med en av mine tippoldeforeldre.

Lege sendte pasienter

Hun forteller at evnene utviklet seg videre og på begynnelsen av 90-tallet hadde det gått så langt at det var på tide å sette grenser for seg selv. Ingen telefoner etter klokken ti.

- I 1993 var det offisiell åpning for Alternativt Forum som jeg og en av mine beste venninner, Anne Gundersen, startet. Det var et lite miljø, men så eksploderte det. Vi hadde adresselister fra sju forskjellige kommuner.

Ikke lenge etter begynte hun på lærerutdanningen ved Høgskolen i Nesna med vekt på kreative fag.

Tilfeldighetene førte Vivi i kontakt med to leger ved tettstedet og ifølge henne begynte de etter hvert å sende pasienter med psykiske problemer som uro og nervøsitet til healing.

Vivi påstår at ingen av pasientene hun hadde behandlet dro tilbake til legen igjen med problemene sine. Resultatene var så gode at de visstnok bestemte seg for å drive forskning på hva som skjedde, men i denne perioden ble den ene av de to legene svært syk og prosjektet visnet hen. Hun har også hatt kommunal lønn som healer som veileder innen psykiatri.

- Det at de ville forske på meg ga meg stolthet. Det var mange fordommer i disse dager, nesten som da jeg var med å starte Krisesenteret på Mo. Hvorfor var det ingenting for menn? Jeg var litt garvet på sånne ting. Jeg var også med i første kull parkeringsvakter på Mo, så jeg var herdet, ler hun.

Kjennskapen hun fikk til teater gjennom lærerutdanningen fristet.

- Jeg tok sånn tenning at jeg gikk videre til bachelor og master i psykodrama ved Universitetet i Trondheim. Etter hvert som jeg krøp opp i det akademiske miljøet, oppdaget jeg en veldig stor åpenhet og interesse. Den første jeg traff på universitetet var en nordnorsk buddhist, ei fula av en dame som hadde sneket seg inn og gjort intervjuer med Dalai Lama. Det ble en ny verden for meg.

Det året startet et nytt fag, Eksperter i team.

- Universitetet hadde hatt høring i næringslivet om hva de syntes om studentene i arbeidslivet. Det kom fram at de var faglig dyktige, men herrejemini, de kunne ikke samarbeide. Jeg søkte gruppa Eksperter i team for eksperter i team, men vi måtte selv finne ut hva vi skulle gjøre.

Flyet krasjlandet

Røreng endte opp med å sette i gang meditasjon for sine førti striglede medstudenter.

- De så på meg som en skapning fra en annen planet, men det jeg ikke visste var at alt jeg hadde sagt var blitt notert ned og plutselig tikket det inn, skrevet av professoren, og gikk ut til alle studentene. Det ble litt mye, dette. Jeg og Sissel Brean Hovind laget en meditasjonsplate av materialet og plutselig var selvtilliten tilbake.

Snart skulle hovedfagsoppgaven skrives.

- Etter intense diskusjoner med Sissel, bestemte jeg meg i galskapens navn for å reise til Mongolia og skrive om det performative i mongolsk sjamanisme.

Flyet krasjlandet og hjulene tok fyr, men Vivi var mest opptatt av å snakke med sin medpassasjer som var soldat og kunne engelsk.

Sissel Brean Hovind var Vivis samboer gjennom mange år.

- Vi var sammen mellom åtte og ti år, og har fortsatt et nært forhold. Hun har fått barn og jeg sitter barnevakt, jeg tror vi er sjelevenner.

- Drømte om Stig

En natt drømte Vivi at hun og Stig Langfjell skulle være sammen, men begge var da etablert i hver sine forhold.

- Til sommeren har vi vært sammen i seks år. Vi kjente hverandre bare overfladisk, men jeg skjønte at mannen hadde en sterk ånd i seg. Så jeg ringte ham og fortalte om drømmen, så sier han «ja, da er det vel sånn det skal være». Etter en og en halv måned bodde jeg her. Det var en dramatisk historie, men riktig for oss. Siden har jeg vært her.

- Er du litt manisk?

- Kanskje litt, men i hvert fall svært energisk. Da jeg var interessert i hunder, kunne jeg alt om raser og egenskapene de hadde. Da jeg var interessert i stein, kunne jeg alt om stein, men jeg har blitt roligere nå.

Aliens

Vel etablert på Langfjell gård, begynte ruspasienter og psykisk syke å oppsøke henne.

- Etter hvert som de ble friske, tok det ikke lang tid før psykologer og psykiatere ville ha kurs. Vi lærte dem om energi og fortalte at de rusavhengige var født med en kraftfull energi som ofte ble definert som ADHD eller andre diagnoser. I stedet for å bruke energien, dopet de den bort. Det å lete fram mennesket bak alt dette var kjempespennende.

Vivi sier hun har undervist helsepersonell, både psykologer og leger i en metode til forbedret psykisk helse, kalt Ho’oponopono.

- Det kontroversielle er at jeg ikke bruker de samme begrepene som helsevesenet når problemer forklares. Jeg snakker om hvordan tidligere liv kan påvirke hvor syk du er i dag. Jeg vet ikke om det er sånn, men for meg er det en god forklaringsmodell. Folk blir friske og jeg ser at det har effekt. Jeg opplever at rustrangen forsvinner fordi vi har fjernet ånder som har sittet i kroppen og hatt denne rusproblematikken. Og jeg opplever at folk blir friske av tunge diagnoser fordi det har bodd aliens i dem. Jeg kan ikke påstå hundre prosent at det finnes aliens, men jeg har hatt flere bisarre opplevelser som tyder på det. Både privat og i terapi. I terapi har jeg vært med å fjerne energier fra svært psykisk syke mennesker som har klare indikasjoner på at de er aliens og har opplevd at folk har blitt friske av det. Privat har jeg stått i nærkontakt med disse helt utrolige og ukjente energiene som også har prøvd å ta livet av meg.

- Aliens, som i utenomjordiske?

- Ja. Noen av disse energiene ønsker overhodet ikke at vi skal leve i kjærlighet på denne planeten.

- Jeg høres jo sikkert gal ut, men slik ser min verden ut. Og jeg klarer meg godt i livet.

Mistet et barn

- Hva er kraften din, er det Gud?

- Nei, jeg tror ikke på Gud, ikke på selve begrepet fra kristendommen, men jeg tror på en kraft som bor i oss alle. Jeg tror at alle er knyttet sammen som en enhet. Tenk deg at enheten er som en sky, så velger vi som mennesker å gå ned som dråper. Skyen er vår opprinnelse, så går vi opp igjen. Enkelt forklart.

- Du har mange Buddhaer her?

- Buddha har ingenting med Gud å gjøre. Buddhistene tror på en iboende kraft i mennesket. Det appellerer til meg. Jeg kan kose meg i kirka og høre på hva presten sier, men jeg har ikke sannheten. Dessverre bærer barneoppdragelsen min preg av det, ler hun.

Vivi har de tre barna Ninja på 28 og tvillingene Lea og Lilje på 18.

- Og så har jeg Stig Raymond, en gledelig bonusgutt med sin kraft og humor.

Men hun har satt fire barn til verden.

- Jeg har en på den andre siden, han var hos meg åtte timer etter han ble født.

- Har du kontakt med ham fra den andre siden?

- Nei, ikke bevisst. Det har ikke interessert meg så mye faktisk. Rart å si det, men det er som om jeg har akseptert det som en del av min prosess, det å miste en unge. Jeg har hatt mye mer kontakt med mormor, men det er liksom ikke der jeg er, jeg er mest interessert i hva som skjer i andre menneskers liv.

- UFO på Langfjell

Man går mens veien blir til og Vivi har lært en viktig ting på veien, å jukse på prøver gir dårlig samvittighet.

- Det sies at all kunnskap finnes i «akashic records». Jeg har faktisk fusket på en prøve fordi jeg gikk opp og hentet kunnskap i stedet for å lese til prøven. Er det sammenlignbart? Er det juksing? Jeg følte at jeg jukset da jeg tok ned en avdød forfatter, Moreno. Han satt ved siden av meg og korrigerte ting om seg selv.

Vivi ler. Og så beveger hun seg over i det hun vet kommer til å skape mange reaksjoner. UFOer.

- Vi har hatt en UFOopplevelse her. Det var helt vanvittig, hele huset sto og durte. Pepsi gikk helt amok, det gjorde Stig også. Huset vibrerte i en lavfrekvent lyd, drooom ? droooom ?

Vivi beskriver lyden og situasjonen som oppsto.

- Det var lavt skydekke så vi kunne ikke se fartøyet, men vi hørte og følte det. Pepsi løp fra vindu til vindu og var helt desperat. Jeg koblet meg opp og fikk fred inni meg, da visste jeg at vi ikke trengte å være redde.

- Hva gjorde de her?

- Jeg tror det er mange nivåer på det. Det ene er at det var godt å få et fysisk bevis på det som jeg jobber med som er så ? usynlig og ikke kontrollerbart.

- Snakket andre folk om dette, sto det noe i avisene?

- Nei. Dette var i halv to-tiden på natta, det var sikkert ikke så mange som ?

Ingen hvite løgner

Hendelsen skal ha skjedd for to år siden.

- Jeg har aldri vært så redd før i hele mitt liv, sier Stig.

- Hvor kommer de fra?

- Universet er jo stort og det finnes ulike dimensjoner, men jeg vet ikke.

- Hvordan er det å leve med Vivi, Stig?

- Håpløst, jeg kan ikke tenke en eneste tanke ? Hvite løgner eksisterer ikke, sier han ertende.

At livet har forandret seg etter han traff Vivi, er ingen hemmelighet.

- Jeg har blitt 25 år yngre, men har alltid vært interessert i det alternative. Hun har holdt på med dette i 30 år, jeg i fem, men nå har jeg gått på kurs i healermassasje og driver med det.

- Hva føler du med det å ta betalt for slike tjenester, Vivi?

- Jeg tar betalt for tiden jeg bruker og det har kostet meg mange penger å komme hit jeg er i dag. Jeg må ha litt igjen for å bruke tid på folk, men mange går gratis, det er ikke alle som har råd. Jeg kan ikke leve av dette, men har det ved siden av Kunstneriet som jeg og Herdis Selnes startet i byen før jul.

Kornsirkler

Pepsi kommer og hilser på.

- For en morsom lugg!

- Ja, haha, jeg har akkurat klippet den, ellers ligger den bare ned i øynene.

- Alternativ behandling har blitt mer og mer akseptert, men aliens og den siden?

- Ta en kikk på kornsirklene.

- Det er jo ikke bevist?

- Ikke bevist? Jo, det er det. I dag får selv leger healing. Stig sa det så godt, hvorfor heter det alternativ behandling og ikke naturlig behandling? Det er jo dette som naturlig! Jeg har forberedt familien på at jeg kom til å snakke om ufoer, så de ikke ramler helt i bakken. Men det med kornsirkler, vanlige forskere har funnet ut at hvis du dyrker videre på kornet som står innenfor en kornsirkel, så gir det 25 prosent mer næring enn det som vokser en centimeter utenfor. Vi vet av vitenskapelig forskning at det er mikrobølger som bøyer stråene og kornsirklene har kulminert de siste årene. Det kan ikke forklares på noen annen måte enn å tenke litt lenger ut enn sin egen navle.

- Scanner folk

- Det er veldig frimodig det du forteller oss.

- Det er kontroversielt. Nå først er jeg klar til å stå så alene. Jeg har gått en løype som ikke så mange andre har gått, og målet mitt er å få mer kjærlighet i verden. Det er drivkraften. Når jeg lukker øynene scanner jeg folk. Jeg har scannet en psykolog som sa at jeg skulle vært ansatt som røntgenapparat på sykehuset, jeg traff på alle punktene han hadde problemer med. Jeg leser energiene og folk har takket meg flere ganger fordi jeg har avdekket alvorlige sykdommer.

- Er det en Dorthe-genser du har? Strikker du?

- Nei, det er en Cubus-genser, ler hun.

- Jeg var strikkefantom i mine yngre dager. Manisk, var det ikke det du sa? Jeg strikket 15 gensere og ga bort til jul et år.

Paret har bestemt seg for å trappe ned driften på Langfjell gård. Etter å ha økt antall årlige besøkende fra 800 til 6.000, har de nådd toppen.

- Min største drøm er å få med Stig på ferie, tenk vi har ikke feriert sammen på seks år. Å lære folk å bli glade i seg selv er det healing handler om. Det er ikke plass for noen andre i en kropp som er fylt av egenkjærlighet, ergo kan ingen andre ubehagelige energier klare å tre inn. Det du sender ut er det du får tilbake.