Oddvar Brå (68) gleder seg til å debutere i Blåvegenløpet – helst uten stavbrekk.

Ikke alle som går Blåvegenløpet 2020 kjenner til superveteranens karriere og kanskje mest spesielle hendelse – da han brakk staven i kamp om VM-gullet i Holmenkollen i 1982.

Da staven brakk ...

I ettertid har spørsmålet vært: – Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Så kjent ble dette øyeblikket i skihistorien blitt, at det lever ennå den dag i dag.

Og nå kommer altså Brå til Rana for å gå Blåvegenløpet – for første gang for hans del.

– Vi er stolte over å ha fått Brå på deltakerlista. Han har faktisk hørt mye om løpet og synes det blir spennende å delta. Han sa han gledet seg, sier Blåvegenløpets Trond Are Rasmussen, som snakket med Brå denne uka.

Brå blir i Rana hele den aktuelle helga og vil også delta på et opplegg for de mest kjente løperne dagen før løpet.

Og lista med kjente navn begynner bli rimelig fin. Fra før er Niklas Dyrhaug påmeldt. Det samme er den russiske superveteranen Vladimir Smirnov.

I tillegg til Brå er det klart at også landslagsløperen Didrik Tønseth stiller. Han tar også med seg samboer og løper Anne Kjersti Kalvå til Rana.

Jobber offensivt

– Vi håper også at de siste års vinner av dameklassen, Anna Svendsen, stiller igjen. Vi jobber også med flere navn, røper Rasmussen, som håper at Kvarøy Fiskeoppdretts inntreden som hovedpartner for løpet vil åpne flere dører. Det gjør at løpet kan lokke med 100 kilo laks til dame- og herrevinneren.

– Ettersom vi er en del av Visma Ski Classics når vi også utenlands. Med så unike premier både håper og tror løpet frister internasjonalt, sier han.

Torsdag stiller Blåvegen-komiteen på næringslivslunsjen i Rana. Med mål om å bli ett av landets største turrenn, må de ha næringslivet med.

– Nye Blåvegen har fått en vanvittig god start, men skal vi komme videre trenger vi et aktivt næringslivs for å nå målene, sier Trond Are Rasmussen, og tenker på at løpet i år får målgang i Klokkerhagen og at det satses bredt for å lage ei unik ramme rundt løpet lørdag den 4. april.

Blåvegenløpet får ny målgang fra neste år

Den 4. april går denne skilegenden Blåvegenløpet. Og det er ingen aprilspøk

Over 30 skiløpere fra Rana deltar på Marcialonga på søndag. Skal markedsføre Blå vegenløpet internasjonalt

Oddvar Brå

Han er to ganger verdensmester, vant verdenscupen sammenlagt to ganger og har 16 norske mesterskap.

Han representerte Leik Idrettslag, Hølonda i Sør-Trøndelag.

Brå var i en årrekke den dominerende løperen i Norge og verdens ledende løper, men traff sjelden toppformen til de store mesterskapene.

Brå deltok i junior-NM da det ble arrangert i Rana i 1970.