Norge har badet i sol de siste dagene, og mange gleder seg over nydelig badevann. Men det tørre været fører også med seg økt skogbrannfare.

Foreløpig har store deler av Nord-Norge og Trøndelag gult farevarsel, som er nest høyeste farenivå. Spesielt på Helgelandskysten i Nordland er det for tiden stor skogbrannfare.

– Det blåser en del, og dersom noe antennes, kan det derfor spre seg ganske raskt. Så man bør være litt varsom mens man koser seg i godværet, advarer statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Etter en knallvarm helg både i øst, vest, nord og sør vil temperaturene falle over hele landet de neste dagene. Men skogbrannfaren vil vedvare, ifølge Borander.

– Det er ikke store mengder nedbør i disse områdene. Nå som det er såpass tørt, skal det mye nedbør til før det blir ordentlig vått i underlaget, påpeker statsmeteorologen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utplasserte denne helgen ytterligere skogbrannhelikoptre rundt om i landet. I alt er det 13 helikoptre på landsbasis.

Hittil i år er det registrert 482 gressbranner og 192 branner i utmark, ifølge direktoratet. Det er fylkene Østfold, Rogaland og Vest-Agder som har vært ekstra utsatt til nå.

Skogbrannhelikoptrene er en av flere statlige ordninger som skal bistå kommuner som rammes av skogbrann. Håndtering av skogbrann er ellers et kommunalt ansvar.

Det er ventet en ny vurdering av beredskapen fra DSB i løpet av mandag.