Svindlet for flere millioner kroner

Artikkelen er over 5 år gammel

56 personer anmeldt i Nordland i løpet av 2014.

DEL

I en pressemlding opplyser NAV Nordland at de har anmeldt 56 personer fra Nordland for å ha svindlet dem for 10.2 millioner kroner i løpet av 2014.

Den største andelen er anmeldt for svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger. Hele 40 personer er anmeldt for svindel av disse to stønadene for til sammen 7,1 millioner kroner.

- De aller fleste er ærlige, men noen velger dessverre å misbruke systemet. Vi får stadig bedre metoder for å avdekke trygdesvindel. Vi prioriterer å anmelde de største sakene, men krever alltid tilbake pengene når vi avdekker svindel , sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll nord, Jannike Syse.

Lyver om livssituasjonen sin

Disse to stønadene krever at man sender inn meldekort og oppgir antall arbeidstimer man har til NAV. Hele 37 av de 56 anmeldte skal ha oppgitt langt færre arbeidstimer enn det som faktisk var realiteten. NAV avdekker slike saker ved å sammenligne interne opplysninger med andre etaters registre.

- Det er bra at folk har inntektsgivende arbeid, men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet, påpeker Syse.

Svindlet for 700.000 kroner

Den største enkeltsaken er en svindel på nesten 700.000 kroner, og denne personen skal ha mottatt arbeidsavklaringspenger samtidig som personen skal ha jobbet svart.

- Trygdesvindel i kombinasjon med svart arbeid er svært alvorlig. Det er dobbel svindel ved at man unnlater å betale skatt og i tillegg svindler til seg stønad man ikke har krav på, forteller Syse.

Trygdesvindel straffes hardt

En person fra Nordland ble i 2014 dømt til fem måneders fengsel, hvorav 60 dager var betinget. Dette var for svindel av sykepenger og arbeidsavklaringspenger for nærmere 280.000 kroner. Personen var i arbeid uten å melde ifra til NAV.

Artikkeltags