Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordrer folk til å samle inn en spesiell bæsjtype

Artikkelen er over 2 år gammel

[Avisa Nordland] Tradisjonen tro oppfordrer Rovdata folk på tur til å samle inn jervebæsj i påska.

På samme måte som påskekrim på melkekartongen gjentar seg hvert år, har det nærmest blitt en tradisjon å oppfordre til innsamling av bæsj og hår fra jerv i påska.

– Vi i Rovdata oppfordrer folk som beveger seg ute i naturen i påska til å ha med seg en plastpose i lomma eller sekken, slik at de kan plukke med seg jervebæsj de kommer over. Det er fortsatt mye snø i fjellet flere steder og gode sjanser for å finne ekskrementer fra jerv. Vi ønsker kun prøver som oppdages ved siden av et jervespor, sier leder Jonas Kindberg i en pressemelding.

Prøver kan plukkes opp i plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) i området. Rovdata analyserer innleverte prøver av skit og hår for DNA, og prøveresultatene gir mye kunnskap om jervebestanden i landet.

Plastpose

Den årlige innsamlingen av prøver fra jerv starter 1. januar og varer til 1. juni. Det gjøres en betydelig innsats av SNO, men innsamlete prøver fra publikum utgjør et viktig bidrag i overvåkingen.

– Ha gjerne plastposen klar i lommen når du drar ut og bruk den til å plukke opp jervskiten. Ikke ta direkte på skiten, men vreng posen rundt prøven, slik du ville gjort med en hundeskit og knyt igjen. Husk: kun en skitprøve per pose. Frys ned skitprøven når du kommer hjem fram mot overlevering, forklarer Kindberg i pressemeldingen.

Hårprøver du finner kan også oppbevares i en pose under turen, men bør legges over i en tørr konvolutt når du kommer hjem, ifølge Rovdata.

Les også

Roviltkontaktene Steinar og John Helge: - Det er mektig å se sporene og vite at jervetispa ligger inne i hiet rett foran oss

 

Prøvesvar i Rovbase

SNO vil vurdere prøvene, og registrere aktuelle prøver i Rovbase før prøvematerialet sendes til Rovdata

– Det er viktig at du før overlevering til SNO husker å merke prøvene korrekt. Det skal være med navn og adresse på prøvefinner, og informasjon om funnsted, funndato, kommune og kartreferanse. Vi vil legge alle prøvesvar forløpende ut i Rovbase etter hvert som prøvene er analysert, forteller Kindberg videre i pressemeldingen.

Gjennom DNA-analysene kan Rovdata fastslå om den innsamlete prøven er fra jerv, om individet er kjent fra tidligere, størrelsen på reviret og slektskap.

Bildeserie

SE BILDENE: Rovviltkontaktenes jakt etter jervespor og jervehi i Ranas fjellheim

 

Kommentarer til denne saken