Fra før av var det kjent at det var varslet mye regn på Helgeland tirsdag og onsdag. Nå oppgraderer Meteorologisk institutt det gule farevarslet de sendte ut søndag til et høyere nivå.

Nå er det et oransje farevarsel, det nest høyeste nivået, som er sendt ut. Her advarer meteorologene om svært mye regn for Namdalen og Nordland sør for Saltenfjorden.

I farevarslet heter det at det ventes svært mye regn. Fra tirsdag ettermiddag til onsdag formiddag kan det lokalt komme fra 40 til 70 mm med nedbør.

Det kan gi fare for overvann i tettbygde områder, fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Videre kan dette gi vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Dermed er det nå tre oransje farevarsler som gjelder for Nord-Helgeland de neste dagene.

Tidligere i dag meldte Rana Blad at det var sendt ut et oransje farevarsel om fare for sørpeskred. Farevarslet gjelder fra tirsdag ettermiddag og frem til onsdag ettermiddag. Farevarslet gjelder for store deler av Helgeland og Salten.

På Yr.no meldes det mandag for Mo i Ranas del at nedbøren er ventet å starte i 1600-tiden tirsdag ettermiddag. Først som snø/sludd grunnet minusgrader, men utover kvelden vil temperaturene stige med en fem-seks grader og nedbøren vil øke på - da som regn. I tillegg meldes det også at det blåser etter hvert opp til en frisk bris fra sørvest med vindkast opp mot 18 m/s.

Deretter vil det regne og blåse godt gjennom natta og ut til tidlig ettermiddag onsdag før det roer seg igjen.

Samlet melder Yr.no for Mo i Rana at det vil komme 31 mm nedbør tirsdag og 43 mm nedbør onsdag.

I tillegg til dette er det også ute et oransje farevarsel om betydelig snøskredfare i region Svartisen. Her er snøskredproblemet våt snø (flakskred), våt snø (løssnøskred) og fokksnø (flakskred).

Les også: