[ANB] Ifølge Prognosesenteret er det litt over 20 prosent av norske husholdninger som gjør utvendige vedlikeholdsarbeider på boligen i løpet av ett år. Det tilsvarer nesten 530.000 hus.

– Mer enn 80 prosent av dette blir gjort i perioden fra april til august. Det er ikke rart at vi tar fatt på dette arbeidet når temperaturen stiger og dagene blir lengre, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret til ifi.no.

Over 20 prosent gjør jobben i juni. Elnan kan også fortelle hvilke boliger som står for tur.

– Det er de som bor i boliger bygget på 70- og 80-tallet som i størst grad pusser opp boligen utvendig nå. Vi ser også at det er først når man har bodd i huset i 4-5 år at man for alvor starter med de utvendige arbeidene. Dette kommer som regel etter at man er ferdig med å pusse opp inne, forklarer han.

Malearbeider er den typen utvendige arbeider som er desidert vanligst blant norske husholdninger.

– Ja, mer enn fire av ti som foretar utvendig oppussing av boligen, beiser eller maler huset, bekrefter Elnan.

Det er stor etterspørsel etter håndverkere i sommermånedene. Ifølge Prognosesenteret velger en av tre som skal gjøre noe på boligen ute, å sette bort arbeidet.

Skal arbeidet settes bort, er det viktig å finne en kvalifisert og pålitelig håndverker. Gjør en skikkelig kompetansesjekk og be om referanser. Husk også alltid å skrive kontrakt!