Øya blir uten hurtigbåtanløp: – Jeg kom hit for ganske nøyaktig ett år siden. Og her ønsker jeg å bli boende!

Av

Tilflytting til Nord-Solvær og øylivets gleder.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har flyttet til vakre Nord-Solvær på Helgelandskysten.

Jeg kom hit for ganske nøyaktig ett år siden.

OG HER ØNSKER JEG Å BLI BOENDE!

Jeg har blitt så glad i mitt nye hjemsted. Og jeg er lykkelig for at vi har HURTIGBÅT med et fantastisk mannskap. Hurtigbåtforbindelse er avgjørende viktig og bidrar til å skape trygghet på øyene her.

Vi trenger hurtigbåten vår!

Et talende bilde?

Her kommer jeg hjem til Nord-Solvær etter en tur til Sandnessjøen hvor jeg har vært til tannlege og har hatt en større handlerunde. Hvordan skulle man klart reise, tannlegebesøk og innkjøp uten hurtigbåten?

Jeg sender stor takk til ekspeditør, mannskap og til gode, trygge hurtigbåten som jo har fraktet meg og alt jeg har kjøpt av hvitevarer, møbler, materialer, verktøy, maling m.m. dette første året mitt på Nord-Solvær. Og hurtigbåten kommer jo også med posten til øyen vår!

Øylivets gleder:

Jeg er vel kjent med øylivets diverse små og store utfordringer fra tidligere. Jeg valgte – og velger lengst mulig – å kalle dem øylivets «gleder»:

Fra 2005 bodde jeg på en liten øy i Sogn og Fjordane med svært få fastboende. Den lokale hurtigbåten anløp øya og hadde korrespondanse med ekspressbåten til/fra Bergen. Fast båtanløp var avgjørende viktig både for å kunne bo på øya og for å kunne drive med småskala reiselivsvirksomhet knyttet til kystgeithold, småbruk, seilturer og rorbuutleie.

Plutselig ble båtanløpet hos oss kuttet ut. Et nytt rederi hadde vunnet anbudsrunden og satte inn en større båt i ruta. Brått og uventet og helt uten varsel mistet dermed både vår øy og andre små øysamfunn båtforbindelsen sin. Dernest ble for øvrig båtpostruten nedlagt ...

Er ikke dette kjente toner?

Så flyttet jeg ...

Jeg flyttet helt fra ytre Sogn til Helgelandskysten. Til enda en øy. Til NORD-SOLVÆR. Nord-Solvær kunne nok bli en god plass å bo, ja, det var jeg sikker på. Her hadde man jo både post og båtanløp.

Men hva skjer? Nå har jeg fått vite at hurtigbåtanløpet skal tas fra oss!

Oss.

Ja, for vi er mange som blir berørt her på øya vår. Både fastboende og fritidsfolk, – de aller fleste med gammel tilknytning til Nord-Solvær. Jeg hadde ingen tilknytning til Nordland og Helgelandskysten. Tilfeldigheter førte meg hit. Og så opplevde jeg å bli tatt imot med fantastisk nordnorsk gjestfrihet og varme.

Nå føler jeg meg hjemme.

Jo, jeg er bare en gammel dame som kom rekendes på en fjøl ... Men i all beskjedenhet må jeg kunne få fastslå at prosentvis betyr jeg mye i tilflyttingsstatistikken. Her på Nord-Solvær er det nemlig ikke fraflytting nå. Her er det TILFLYTTING.

Kan det bli ringvirkninger av siste årenes tilflytting? Kan kanskje flere ønske å komme hit? Jeg har yngre venner som sterkt vurderer å flytte nettopp til Nord-Solvær. Men hvem tør å satse på en framtid her når vi nå nylig har fått vite at et enstemmig fylkesråd bestemte å legge ned hurtigbåtanløpet vårt?

Øylivets «gleder»?

Antall fastboende har siste årene økt med ca. 30 % Hvor mange øysamfunn i Utkant-Norge kan vise til tilsvarende? Nå er vi 7 fastboende året rundt.

Hvor mange er det så på Nord-Solvær i sommerhalvåret? Ca. 40 personer vil jeg tro. Kanskje flere. Det kryr jo av folk på øya om sommeren. Og her er stor aktivitet med bl.a. sommerkafé i det gamle skolehuset, 17. mai-fest og høstfest, Solværdagen, gudstjeneste, bruktbutikk osv.

Men hvordan blir FREMTIDEN på øya vår og for andre små øysamfunn? Uten et skikkelig helårs rutetilbud for frakt av personer og varer, er det kroken på døren for bosetting, innovasjon, satsing på framtiden og ivaretakelse av bygninger og kystkultur. Jeg håper og tror at man forstår dette.

Jeg inviterer lokalpolitikere og beslutningstakerne i hurtigbåt-nedleggingsprosessen til å besøke oss her på vakre Nord-Solvær. Jeg har tross alt fremdeles tro på en positiv dialog angående ØYLIVETS GLEDER.

Kari Aamodt

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken