Gå til sidens hovedinnhold

På meg kan det virke som at de har lest rapporten på samme måte som «fanden» lest bibelen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tarmkreftkirugi på Helgeland og faglig tyngdepunkt

Jeg registrerer at Talseth og Wiig ikke har oppfattet det samme som meg vedr. den foreløpige rapporten som Helsetilsynet har lagt frem. De overser glatt at det ikke bare er ledelsen ved HSYK som har et problem. Det har sannelig også avdelingen i SSJ. Når sykehuset ikke selv rapporterer avvik så kan det ikke forventes at noen som sitter lengere opp i hierarkiet fanger opp dette. Når i tillegg kulturen ved avdelingen i SSJ er av en slik karakter at man ikke tør/frykter for å rapportere avvik, noe som er omtalt i rapporten, da er det også avdekket et problem på lokalt plan som må adresseres.

På meg kan det virke som at de har lest rapporten på samme måte som «fanden» lest bibelen, og trekker ut de bitene som passer deres egen agenda.

I saken om kreftkirurgi er det faglige og volummessige tyngdepunktet for denne type inngrep ikke i SSJ, men i Rana. At Talseth og Wiig antyder i uttalelsen at dette ligger noen andre plasser på Helgeland er politikersvada av første klasse.

Hovedpoenget for alle helgelendinger må være å bringe tarmkreftkirurgien tilbake til Helgeland, slik at vi får det tilbudet vi hadde før styret i Helse Nord med Renate Larsen og Cecilie Daae "sørget for" at helgelendinger ikke skal få den helse hjelp vi har krav på, på linje med resten av Norge. Det bør også Talseth og Wiig ta inn over seg.

Rapporten fra Helsetilsynet frikjenner etter mitt syn den innsats som Ida Bukholm gjorde for pasientsikkerheten på Helgeland.

Når tarmkreftkirurgien blir tilbakeført bør den selvsagt legges til det sykehuset som har størst kompetanse og fagmiljø innen feltet. Det er utvilsomt Rana og ikke SSJ.

Nils André Gruben

Kommentarer til denne saken