Pågrepet i Finnmark: Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 2013

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den såkalte Vanvikan-saken er gjenopptatt. Faren til en 15 måneder gammel gutt som døde i 2013, er pågrepet og siktet på nytt.

DEL

Nord-Norge Det bekrefter påtaleansvarlig, politiadvokat Åsta Elden i Trøndelag politidistrikt, overfor Dagbladet.

Bakgrunnen for gjenopptakelsen er at politiet har mottatt ny informasjon fra vitner i saken.

27. november 2013 ble en 15 måneder gammel gutt funnet død i sitt hjem i Vanvikan i Leksvik kommune i Trøndelag. Straffesaken mot guttens foreldre ble i november året etter henlagt etter bevisets stilling.

Bare faren, som i dag er i 30-årene, er siktet denne gangen. Moren døde i fjor, ifølge Dagbladet.

Mannens forsvarer, advokat Heidi Reisvang, sier hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han synes det er veldig belastende at saken er gjenopptatt etter så lang tid, sier hun til Adresseavisen.

Fengslet

Det er allerede gjennomført en del etterforskning etter gjenopptakelsen, og mye vil bli gjort i tiden fremover. Trøndelag politidistrikt har fått bistand fra Kripos, opplyser politiet i en pressemelding.

– Han er siktet på samme grunnlag som i 2013, for legemsbeskadigelse med døden til følge (bestemmelse i den gamle straffeloven, red.anm) eller medvirkning til dette, heter det.

– Faren ble pågrepet på sin nåværende bopel i Finnmark onsdag 11. september og framstilt for fengsling to dager senere. Han ble fengslet i to uker med brev- og besøksforbud i Alta tingrett, men kjennelsen er anket, sier politiadvokaten. Hålogaland lagmannsrett har ikke behandlet anken.

Fengslingsgrunnlaget var faren for bevisforspillelse.

– Det er ikke gjort nye tekniske funn i saken, sier Elden.

Foreldrene hadde forlatt barnet sovende hjemme alene i to timer og kjørt til Rissa, om lag to mil unna. Da de kom tilbake, fant moren gutten død i sengen.

Fikk erstatning

Foreldrene til gutten fikk høsten 2015 erstatning for påkjenningen saken påførte dem, skrev Fosna-Folket i oktober 2015. Paret krevde 700.000 kroner hver i erstatning for urettmessig straffeforfølgelse, men fikk et langt lavere beløp.

– Det er riktig å si at det er noen titusen, sa advokatfullmektig Ingvild Boe Hornburg ved advokatfirmaet Elden til lokalavisen den gang.

Foreldreparet ble i 2014 varetektsfengslet og siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge etter dødsfallet. Obduksjonen av gutten ga ingen klare svar på hvorfor han døde, men stump vold og forgiftning ble utelukket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken