Ikke alle drar på hytta i påsken. Her har du 11 merkverdige påsketradisjoner

1 RAKETTKRIG: Hvert år på påskedagen er det kamp mellom to ortodokse kirker på Khios. Fyrverkeriraketter fungerer som kampvåpen.  2 LANDSBYDERBY: Påsken i Hallaton i England handler om tønnesparking. Folk fra Hallaton kjemper mot folk fra en nabolandsby om å få en tønne med øl over en bekk. 
3 ILD OG VARME: I Nord-Tyskland er påskebål vanlige, enten på påskeaften eller første påskedag.   4 EGGETRE: Familien Krafts tre, her pyntet med 9200 påskeegg, i Saalfeld i Tyskland.  5  FILIPPINENE: Folk utkledd som romerske soldater under påskefestivalen Moriones på den filippinske øya Marinduque.  6 PARADE: Påskeparaden i New York, som første gang fant sted for rundt 140 år siden, har utviklet seg til et slags frikshow.

1 RAKETTKRIG: Hvert år på påskedagen er det kamp mellom to ortodokse kirker på Khios. Fyrverkeriraketter fungerer som kampvåpen. 2 LANDSBYDERBY: Påsken i Hallaton i England handler om tønnesparking. Folk fra Hallaton kjemper mot folk fra en nabolandsby om å få en tønne med øl over en bekk. 3 ILD OG VARME: I Nord-Tyskland er påskebål vanlige, enten på påskeaften eller første påskedag. 4 EGGETRE: Familien Krafts tre, her pyntet med 9200 påskeegg, i Saalfeld i Tyskland. 5 FILIPPINENE: Folk utkledd som romerske soldater under påskefestivalen Moriones på den filippinske øya Marinduque. 6 PARADE: Påskeparaden i New York, som første gang fant sted for rundt 140 år siden, har utviklet seg til et slags frikshow.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mange steder rundt om i verden er påsken en folkefest som tiltrekker seg langveisfarende turister. Her har du 11 varianter.

DEL

Rakettkrig, Hellas: Hvert år på påskedagen utspiller det seg en «krig» mellom to ortodokse kirker på den greske øya Khios. Menighetene skyter fyrverkeriraketter mot hverandre, og målet er å treffe den andre kirkens kirkeklokke.

Men langt fra alle rakettene treffer der de skal, og man kan se folk flykte for å unngå å bli truffet. «Krigen» har ført til både husbranner og dødsfall, men politiet lar de to «gjengene» holde på med tradisjonen, som skal ha pågått siden 1800-tallet.

Eggeløp, USA: Å rulle egg ned bakker har vært en påsketradisjon i Storbritannia i hundrevis av år, blant annet i Avenham Park i Preston i England. I dag går det i sjokoladeegg, men før i tiden brukte de hardkokte egg innpakket i løkskall.

Det hele er en konkurranse der barn ruller eggene nedover bakken for å se hvilket som triller lengst. Hvert år siden 1878 har det vært eggeløp for barn i følge med foreldre på plenen utenfor Det hvite hus, med presidenten til stede.

Osterulling, England: Eggeløp, eller eggerulling, har slektskap med osterulling (blant annet i den engelske ostelandsbyen Stilton) og tønnesparking (Hallaton i England). Førstnevnte handler om å være den første til rulle en ost ned en bakke, mens sistnevnte dreier seg om å få en tønne med øl over en bekk. Tønnesparkingen i Hallaton minner om en rugbykamp, og foregår alltid på andre påskedag. I Stilton er osterulling flyttet fra andre påskedag til den første mandagen i mai (May Day Bank Holiday).

Utendørsskuespill, England: En annen gammel og britisk påsketradisjon er «Pace Egg Plays», løst oversatt til påskeeggskuespill. Det er uklart hva det har med egg å gjøre, men det skal ha sitt utspring i legenden om Sankt Georg og dragen. Det hele utspiller seg som en kamp der Sankt Georg dør før han gjenoppstår, ofte takket være en kvakksalver. Tradisjonen med «Pace Egg Plays», som nesten døde ut, går flere hundre år tilbake i tid. I dag arrangeres det slike skuespill noen få steder, eksempelvis i Hepstonall i Nord-England.

Eggetrær, Tyskland: Noen steder i Tyskland har det blitt en påsketradisjon å pynte busker og trær og offentlige brønner med påskeegg, noe som henholdsvis kalles «Ostereierbaum» og «Osterbrunnen» på tysk. Familien Krafts private tre i Saalfeld i Tyskland er blitt en turistmagnet, mens dyrehagen i Rostock tok verdensrekorden i 2012 med nesten 80.000 egg på ett tre. De store brønndekorasjonene er ofte formet som en krone med massevis av egg festet til det som holder dekorasjonen oppe. Brønnen i Bieberbach i Sør-Tyskland fikk plass i Guinness rekordbok i 2001 etter at den ble påskepyntet med 11.108 håndmalte egg.

Korsfestelse, Filippinene: Den filippinske byen San Fernando er kjent for sin årlige langfredagsprosesjon som ender med at flere personer med tornekrone på hodet lar seg nagle til et kors gjennom hender og føtter.

Den katolske kirke har tatt avstand fra den blodige affæren, men folk fra hele verden reiser dit for å overvære eller delta i den svært så spesielle tradisjonen.

SKuespill, Latin-Amerika: I mange land er pasjonsskuespill en del av påskens folkefest. Det handler om Jesu lidelse og død – fra hans ankomst til Jerusalem palmesøndag til korsfestelsen langfredag. I en rekke byer, blant annet på Filippinene og i Latin-Amerika, samles tusenvis av mennesker langs gatene for å følge med på påskeprosesjonene som inneholder folk utkledd som romerske soldater – og minst én person som forestiller Jesus som sleper korset etter seg. Blant de spesielle arrangementene er påske- og gatefestivalen Moriones, på øya Marinduque i Filippinene.

Maskemarsj, Europa: Påskeprosesjoner er også vanlig mange steder i Europa, og da særlig i Spania, Sør-Italia og på Malta, og noen av dem samler hundretusener av tilskuere. Prosesjonene – som ofte finner sted gjennom hele den stille uken, fra palmesøndag til påskedag – består gjerne av store skulpturer av Jesus og Maria, eller tunge flåter med figurer som forestiller scener fra Jesu lidelse, død og oppstandelse.

I noen spanske byer, som Sevilla og Córdoba, er det nattlige prosesjoner med fakkelbærende menn (og noen kvinner) med kapper og capirotehatter (lange, spisse «hatter» som dekker nakke, halsen og ansiktet, unntatt øynene).

ParadeR, USA: I flere amerikanske byer har det i årevis vært påskeparader der folk ikler seg fargerike og spesielle klesdrakter. Tradisjonelt tok man på seg finstasen, mens kvinner gjerne hadde et iøynefallende hodeplagg.

Men nåtidens parader, som den på Fifth Avenue i New York på påskedagen, har blitt til et slags karneval der hvem som helst kan kle seg i hva som helst. Paradetradisjonen skal ha startet i New York i 1870-årene, og lignende parader dukket etter hver.

Bål, Europa: Katolske påskemesser i forbindelse med våkenatt – om kvelden påskeaften eller natt til påskedagen – starter med at det tennes et bål i en bålpanne utenfor kirken, til minne om Jesu oppstandelse. I dag fungerer bålene som noe varmt å samle seg rundt for å drikke og snakke med andre feststemte.

Supersøtt, usa: Peeps er fargede marshmallowsfigurer, ofte formet som kyllinger eller harer. De selges i USA og Canada, og var tidligere bare en del av påskegodteriet.

Artikkeltags