Gå til sidens hovedinnhold

Passasjertog kjørte på steinblokk selv om strekningen var klarert for kjøring - NSB betegner det som en alvorlig hendelse

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnenter

18. januar kjørte et passasjertog på vei nordover på Nordlandsbanen i en steinblokk ved Almlibergan hvor Veidekke har et større prosjekt. Lokomotivet med plog fikk skader både på plogen, og stigtrinn på den ene siden var knekt og bøyd.

NSB Nord ba skriftlig i etterkant om en forklaring fra Bane NOR om hva som skjedde i sammenstøtet som skjedde i cirka 30-40 kilometer i timen. Sammenstøtet fikk ikke konsekvenser i form av forsinkelser eller andre hindringer for de reisende.

– Steinblokka har ut fra våre observasjoner ikke vært på skinnegangen. Det er en blokk som har seget nedover under sprenging. Dette er slik som kan skje og må anses som normalt. Entreprenørens personell var ute etter salven og kontrollerte at den ikke kommer innenfor i last-profil, altså den definerte plassen togene skal ha. Det ble vurdert til at det var plass, men den vurderingen viste seg dessverre å være feil, forklarer Per Øyvind Mohus i Bane NOR.

Han er prosjektleder rassikring Rana og forsikrer om at det blir gjort endringer.

– Det viktige i etterkant har vært å få på plass rutiner slik at dette ikke skjer igjen, og det har entreprenøren, Veidekke, gjort.

Flere ganger

Sammenstøtet 18. januar skal ikke ha vært det første. Tvert imot er det er sted hvor det «har vært en del uønskede hendelser i forbindelse med arbeidet, blant annet sammenstøt med stein», står det i eposten fra NSB, som Rana Blad har fått innsyn i.

Veidekke beklager den alvorlige hendelsen ved Almliberga, og forklarer at steinen var for stor til å håndteres med de maskinene de har i anlegget.

De sendte derfor ut erfarne folk til å vurdere om det var tilstrekkelig plass for et passerende tog. Det mente de at det var, og ga grønt lys. Det var altså her det gikk galt.

Les også

Politiet har henlagt saken mot sjåføren som kjørte på Tverrånes bru: – Vi kan ikke bevise at han har kjørt uaktsomt

NSB

NSB har fått tilbakemelding på hva entreprenør og Bane NOR har gjort i etterkant for å hindre gjentagelse.

– Vi forholder oss til det Bane NOR gjør av tiltak. Det er de som sier når togstrekningene er stengt eller åpent, og vi forholder oss til det, sier markeds- og kommunikasjonssjef i NSB, Hilde Lyng.

Kommentarer til denne saken