Gå til sidens hovedinnhold

Med turister fra land som Australia, Tyrkia, Mexico og Tyskland er Pluragrotta allerede et attraktivt sted for dykkerturisme

Artikkelen er over 3 år gammel

Et unikt naturfenomen som trekker til seg dykkere fra hele verden

BLÅVEGEN

Ina Trælnes og Visit Plura tilrettelegger for grottetursime på fjellgården Jordbru i Plurdalen.

– Plura er Nord-Europas største vannfylte grotte. I Finland har de for eksempel mange gruvedykkere, men ingen grotter, forteller Ina Trælnes, en av de som står bak Visit Plura. Det er derfor også mange finner som besøker grotten ved gården.

– Plura er naturskapt og ett helt unikt naturfenomen. Grotten er spesiell i sine formasjoner og ulik alle andre, legger Trælnes til.

Sentralt for dykking

Det er lett for dykkere å komme seg til Plura. De som bor innen kjøreavstand kan laste utstyret i bilen og kjøre opp. Nærmeste lettvinte alternativ ligger i Sør-Frankrike.

– Dykkerne kan kjøre helt frem, og grottene er veldig lett tilgjengelig, forteller Trælnes som jobber med å få opp en fyllestasjon, slik at dykkerne også får fylt dykkeflaskene på gården.

Visit Plura er nettopp startet opp som et dykkesenter, men fra tidligere har allerede mange besøkt grotten. Norsk Grottedykkeforbund (NGDF) arrangerer blant annet hvert år Plurauka.

Vi ønsker å møte alle som kommer å vise dem nordnorsk gjestfrihet

Ina Trælnes, Visti Plura

– Det er den økende interessen for grottedykking som har ført til at vi bestemte oss for å åpne. Det har gjennom de siste årene kommet flere og flere dykkere og vi måtte til slutt ta et standpukt til om vi skulle satse eller ikke.

– Vi har sju overnattingsplasser, fordelt på seks rom. Men folk kan fremdeles overnatte i telt om de ønsker, sier Ina Trælnes

Historisk sus

500 meter fra åpningen til Pluragrotta ligger den gamle fjellgården Jordbrua. Der holder Visit Plura til.

– Vi er 6. generasjonen i vår familie som driver gården, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Fjellgården ligger øverst i Plurdalen og hadde første bosetting i 1738.

– Jordbrua er en autentisk fjellgård. Gården har vært i drift i alle år og gamle bygg har blitt restaurert og satt i stand, sier Ina Trælnes.

Unik opplevelse

Trælnes synes det er viktig at folk melder fra på forhånd, slik at de er forberedt til å ta imot folk og kunne leve opp til forventningene.

– Vi ønsker å møte alle som kommer å vise dem nordnorsk gjestfrihet. Vi ønsker å gi folk en unik opplevelse, og i tillegg til å vise dem det vi har, ønsker vi at de som er interessert skal få se Svartisen og det andre vi å by på her på Helgeland, forteller hun.

– Vi har hovedsakelig satset på utenlandske turister og dykkere, men vi kan hjelpe å tilrettelegge for dykking med instruktør, bare ta kontakt sier hun.

– Vi har gode samarbeidspartnere som folk kan settes i kontakt med, legger hun til.

Etter hvert ønsker de å drive helårsdrift av Visit Plura.

Kommentarer til denne saken