Han har vært livvakt for Hillary Clinton og Shimon Perez. Nå er han hedret med en madalje han vil bære med stolthet

Per-Jacob Solhaug mottar prisen fra general Rune Jakobsen på vegne av Forsvarssjef, admiral Haakon Brun-Hansen

Per-Jacob Solhaug mottar prisen fra general Rune Jakobsen på vegne av Forsvarssjef, admiral Haakon Brun-Hansen

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av sin karriere har Per-Jacob Solhaug lært opp politistyrker i Kabul, slåss med en sørafrikansk politisersjant i bushen, stått på trussellista til norske nynazister, vært livvakt for Hillary Clinton, Shimon Perez og Nancy Kerrigan, bare for å nevne noe.

DEL

I hele sitt voksne liv har Per-Jacob Solhaug jobbet i forsvaret eller som politi.

I sin karriere har korgværingen lært opp politistyrker i Kabul, slåss med en sørafrikansk politisersjant i bushen, stått på trussellista til norske nynazister, vært livvakt for Hillary Clinton, Shimon Perez og Nancy Kerrigan, bare for å nevne noe.

I 2011 flyttet han hjem til Nord-Norge da det ble bestemt at Forsvaret ønsket en liaison mellom politiet og Forsvaret i Forsvarets hovedkvarter i Bodø.

De siste årene før han pensjonerte seg, pendlet han mellom hjemstedet i Bjerka og Oslo som politiinspektør i Politidirektoratet.

Denne uka ble han belønnet fra høyeste hold for sin betydelige innsats som forbindelsesledd mellom politi og forsvar gjennom sin lange karriere.

(Saken fortsetter under)

Tirsdag var han invitert til Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan ved Bodø for å bli tildelt Forsvarsmedaljen – for, som det står på diplomet «For hans betydelige innsats med å fremme samarbeid, forståelse og innsikt mellom Forsvaret og Politiet».

– Sjef FOH, general Rune Jakobsen delte ut medaljen på vegne av Forsvarssjef, admiral Haakon Brun-Hansen, i en flott og verdig seremoni i VIP-rommet. Politidirektoratet hadde også gitt «pensjonisten» tillatelse til å iføre seg sin gamle politiuniform under overrekkelsen. Medaljen var besluttet utdelt da jeg sluttet som politiliaison på FOH i desember 2014, men anledningen var ikke der før nå.

– Det var også hyggelig å få høre at jeg er den første politimann som har fått medaljen etter at statuttene for tildeling ble endret i oktober 2011, selv om noen medaljer er utdelt til politipersonell i ettertid. Tidligere ble medaljen bare tildelt militært og sivilt personell som hadde gjort tjeneste i 25 år i Forsvaret. Nå kan den også tildeles personer som på en fortjenstfull måte har bistått Forsvaret. Dette er medaljen jeg vil bære med den største stolthet av de jeg tidligere har mottatt, sier Per-Jacob Solhaug.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken