Frykter å miste arbeidsstua uten frivillighetshjelp

Møtes: Øyvind Grue (foran), Terje Kleiving (mot høyre), Arne Andersen, Per J. Mikalsen, Henry Karlsen, Tor Bergersen, Øistein Olsen, Oddmund Hines, Johan Andersen, Odd Johansen, Hallvor Storvoll og Ole Ormseth møtes forrige tirsdag på mannfolktreff i Gruben Menighetshus. Foto: Lisa Ditlefsen

Møtes: Øyvind Grue (foran), Terje Kleiving (mot høyre), Arne Andersen, Per J. Mikalsen, Henry Karlsen, Tor Bergersen, Øistein Olsen, Oddmund Hines, Johan Andersen, Odd Johansen, Hallvor Storvoll og Ole Ormseth møtes forrige tirsdag på mannfolktreff i Gruben Menighetshus. Foto: Lisa Ditlefsen

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi er veldig redde for arbeidsstua

DEL

Så snart Rana Blads utsendte kommer til bordet, kan mennene som møtes på Gruben menighetshus, synge bordverset. Møtene befinner seg tross alt i et menighetshus, så da må det være med. Det er livlig prat rundt bordet, og det er ikke uvanlig at det foregår flere forskjellige diskusjoner rundt bordet, da oppstår det ofte forvirring ifølge mannfolken. Etter en opplesning av Alf Prøysen, blir det diskusjoner rundt ordet potet, eller «tedes» som ranværingene sier.

- Det er jæft å ha en plass å treff bare menn, sier Tor Bergersen.

De forteller at både ordfører Kai Henriksen og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Geir Waage har tatt turen innom for å hilse på gjengen. De har vært på mange turer rundt på Helgeland, på besøk hos bedrifter helt fra Korgen til Rognan. Det er ingen tvil om at denne møteplassen er viktige for de joviale mannfolkene.

Bordet er dekket med brød og godt pålegg, slik det er hver uke når de treffes, før de tar fatt på forskjellige aktiviteter. De har til og med fått laget opp egne kaffekopper med logoen på. I dag står planlegging av året på tapetet. Det er en lystig gjeng med menn som sitter rundt bordet.

- Men det er nå sånn at hørselen er kommet tilbake, sier en til en annen.

- Hæ, hva sier du? får han til svar.

Da bryter latteren ut blant gjengen.

Kutter stillinger

Latteren stilner derimot når primus motor, Øyvind Grue forteller om at arbeidsstua er vedtatt nedlagt.

- Vi er veldig redde for arbeidsstua, sier Grue.

Før jul i fjor kom beskjeden om at fellesrådet skulle kutte stillingen som aktivitør ved Gruben menighet. Dette betyr at mange av de aktivitetene som tilbys der nå står i fare.

- Vi har ikke gitt opp dette huset her, vi har ikke tenkt å flytte, sier Grue.

- Frivilligheten her kan ingen stenge oss ute fra, sier han.

Gruben menighet vil fortsette med arbeidsstua så lenge de får tak i frivillige ressurser som er villige til å ta på seg arbeidsoppgavene. Ifølge prest Olav Brennesvik, vil de ikke kunne ha de samme tilbudene som tidligere, når driften blir redusert. De faste aktivitetene, som onsdagstreffet og formiddagstreffene, blir berørte.

- Mannfolkklubben er den minst ressurskrevende gruppen, sier Brennesvik.

Tilhørigheten er viktig

Klubben håper på å kunne fortsette å møtes, for å få et sosialt påfyll i hverdagen. Noen forteller at de gleder seg hele uken til neste møte. I fjor var det 30 år siden mannfolktreffet kom i gang. I 30 år har disse mennene, og mange menn før dem, møttes for å skravle, spise lunsj og få litt faglig påfyll i form av filmer, forelesninger og mye mer.

Vi spør de 13 mannfolkene som er her i dag, hva treffene betyr for dem.

- Det betyr at du kommer deg ut, sier Odd Johansen.

- Det er sosialt, sier en annen.

- Tilhørighet, ropes det fra andre enden av bordet.

Turene deres har gått fra fangeleiren i Korgen, hvor de avsluttet med rømmegrøt på hytten på korgfjellet, til flymuseet i Bodø. De har også vært i Hemavan.

- For å stå på ski? spør journalisten.

- Nei, vi var på Systembolaget, ler mannfolkene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken