Hjelpen etter brann blir bedre: Boligeiere og bedrifter skal få det lettere i en fortvilet situasjon

Nå skal arbeidet etter en brann skje raskere og bli enklere, foreslår regjeringen.

Nå skal arbeidet etter en brann skje raskere og bli enklere, foreslår regjeringen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Når brann, flom eller noe annet akutt gjør at man brått står uten en bolig eller et driftsbygg, er det en veldig kjedelig situasjon. Da er det særlig viktig at vi har gode regler som gjør at man kan komme raskt i gang med arbeidet, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Enklere og raskere

Regjeringen foreslår derfor en enklere og raskere saksbehandling av bygg som er skadet av brann, naturskade eller en annen akutt hendelse.

– Det er viktig at boligeiere eller bedrifter blir godt og tidlig ivaretatt i en vanskelig situasjon, understreker Sanner.

Forsikringsbransjen håndterer hvert år 600 til 800 saker der bygg har større skader forårsaket av brann, flom eller en annen akutt hendelse. Kostnadene beløper seg til om lag tre milliarder kroner i året.

– Reglene må være forutsigbare og gjøre det mulig å komme fort i gang med sikring og rehabilitering av bygget. Det  betyr mye både for boligeiere og næringsdrivende. I tillegg kan det begrense skadene og gjøre det tryggere for omgivelsene, minner Sanner om.

Kommunalminister Jan Tore Sanner får hard kritikk av Riksrevisjonen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner får hard kritikk av Riksrevisjonen. Foto:

Den kommunale saksbehandlingen av skadesaker varierer. I noen kommuner er det et krav at det må søkes om tillatelse til å gjennomføre sikringstiltak. Høyre-statsråden mener konsekvensen av den ulike praksisen påfører boligeiere, bedrifter og samfunnet for øvrig unødvendige kostnader.

Derfor foreslår regjeringen følgende endringer for bygg som er skadet av en ulykke:

● At det ikke er nødvendig å søke kommunen for å gjøre nødvendige sikringstiltak.

● At det ikke er nødvendig å varsle naboer når man søker om å få revet bygget.

● Forhåndskonferanse mellom kommune, bygningseier og andre fagmyndigheter skal avholdes innen tre dager.

Bevaringsverdige

I forslaget, som nå er sendt ut på høring, legges det også opp til  endringer i kommunens adgang til å gi pålegg om utbedring av bygninger og hus som er bevaringsverdige.

 – Vi foreslår at et slikt pålegg bare skal kunne gis til bygg som er gitt bevaringsstatus i kommunens planer, sier Sanner.

Høringsforslaget er en innledende del av et lovarbeid regjeringen nå har igangsatt. Målet er å sikre at byggesaker behandles likt og med større forutsigbarhet enn i dag. (ANB)

Artikkeltags