SV fremmer forslag for å stanse Nord-nedleggelsene: - Dette er å ruinere studietilbudet i flere distriktskommuner

DEL

I en pressemelding fra SV kommer det frem at partiet vil prøve å stanse studiestrukturendringen ved Nord universitetet.

- SV fremmer onsdag et forslag i Stortinget om å stanse den foreslått studiestrukturendringen ved Nord universitet. Forslaget kommer som en reaksjon på rektors forslag om å legge ned lærerstudiet på Nesna, samt å kutte kraftig i de desentraliserte studiene ellers i fylket.

- Dette er å ruinere studietilbudet i flere distriktskommuner, sier Audun Lysbakken (SV).

- Hvis dette får skje i Nord-Trøndelag og Nordland, kan det også skje i resten av landet. Stortinget kan ikke stå og se på dette, derfor vil SV at politikerne griper inn.

Leder i Nordland SV, Christian Torset, sier seg enig:

- Audun har helt rett, og vi i Nordland SV er veldig glade for å ha hele partiet i ryggen. Vi nekter å akseptere at studietilbudet skal drives som en butikk. Universitetet er der for å bygge landet, ikke for å sentralisere tilbudet.»

Styret ved Nord universitet skal behandle saken den 26. juni, og hvis rektor får sitt forslag gjennom vil både Namsos, Steinkjer og Verdal rammes. Hardest vil det gå ut over Nesna, Sandnessjøen og Stokmarknes.

- Mangelen på lærere og sykepleiere rammer hele lokalsamfunn og folks grunnleggende velferdsbehov,» sier Lysbakken, og fortsetter: - Få ønsker å bo en plass hvor helsetjenester og skole drives av ufaglærte.

I følge NAVs Bedriftsundersøkelse 2018 mangler Nordland 600 sykepleiere, og Trøndelag hele 1650. Tall fra SSB understreker alvoret i rekrutteringsproblematikken: Hele 10,3% av lærerne i Nordland har bare videregående skole. Torset mener dette understreker alvoret.

- Vi har en stor og økende mangel på både sykepleiere og lærere i nord, og vi vet at de som utdannes lokalt, oftere jobber lokalt. Sentraliserer man i første omgang studiene, blir man i neste omgang nødt til å sentralisere skoler og sykehus. Dette er nøyaktig det regjeringen ønsker, og det kommer SV til å kjempe mot med all vår kraft.

Da Nord universitet, Høyskolen i Nesna og Høyskolen i Nord-Trøndelag slo seg samen, ble det slått fast i avtalen at det dreide seg om tre likeverdige institusjoner, og at alle studiestedene skulle bestå og videreutvikles. Da søkertallene for 2019 ble offentlige i forrige uke, viste det seg at Nesna har bedre søkning på lærerutdanningen enn både Bodø og Levanger. Lysbakken kommenterer dette slik:

- At universitetene nå begynner å legge ned de mindre studiestedene er ikke overraskende. Han avslutter: - Dette har vært en villet politisk utvikling hvor målet har vært å opprette flere store enheter, står det i pressemeldingen.

Artikkeltags