Tidligere i dag kom meldingen om at politiet i Nordland har snudd siden i går, og de anbefaler nå at dagens planlagte solidaritetsmarkering i Mo i Rana ikke avholdes likevel.

Meldingen fra politiet har skapt reaksjoner, også nasjonalt, og selv har arrangørene i Mo i Rana foreløpig sagt at de likevel vil holde arrangementet som planlagt.

Rana Blad har kontaktet politimester Nordland, Heidi Kløkstad, om saken og på spørsmål om hvorfor politiet i Nordland nå har snudd siden i går kveld, selv om den nasjonale anbefaling som var gått ut tidligere om å avlyse og/eller utsette lignende arrangement allerede var kommet på det tidspunktet Mo i Rana Pride var i kontakt med politiet i går, svarer Kløkstad slik.

– Først er det viktig å få frem at dette er en sak som har vært under utvikling helt siden hendelsen natt til lørdag i Oslo. Både Oslo politidistrikt og PST har jobbet med saken siden da, så det er på ingen måte en statisk situasjon, men en situasjon som er under utvikling, sier Kløkstad, og fortsetter:

– Det er kommet ny informasjon både i går kveld og i dag som har gjort at informasjonen som blitt gitt i går har endret seg. Denne nye informasjonen tilsier at situasjonen har endret seg, også på slike steder som Mo i Rana. Den anbefalingen vi har fått nå er en nasjonal anbefaling basert på nye opplysninger og en ny situasjon, sier politimesteren, og viser til det PST selv har gått ut med før – at det er en ekstraordinær situasjon.

– PST har definert dette som en ekstraordinær situasjon på nivå fem. Det er det høyeste nivået vi har og det er et nivå som ikke har blitt brukt før. Det er en uavklart situasjon, og informasjonen som er kommet gjør at PST fortsatt vurderer situasjonen som ekstraordinær, og da ekstraordinær med et spesielt fokus på Pride og det skeive miljøet, sier Kløkstad.

– I skrivende stund så er det flere andre steder politiet har valgt å be lokale markeringer om å avlyse. Men i Trondheim er foreløpig sagt at politiet har situasjonen under kontroll og ikke velger å be om avlysning. Er det noe spesielt med den sikkerhetsmessige situasjonen i Mo i Rana som tilsier at arrangementet bør avlyses, mens Trondheim kan gå av stabelen?

– Først så er det viktig å få frem at vi anbefaler en utsetting, ikke en avlysning. Vi har stor forståelse for at de som arrangerer har et sterkt ønske om å arrangere, men vårt fokus er på folks sikkerhet og det er grunnen til at vi anbefaler at dette utsettes, sier Kløkstad, og fortsetter:

– Vi velger å følge anbefalingen fra PST, det er vanskelig å anbefale noe annet. Når det kommer til Trondheim, de var på det samme møte som meg, så jeg ville ha sjekket en gang til om politiet der faktisk fortsatt anbefaler at arrangementet holdes. (I skrivende stund, klokken 1501, er toppsaken til Adressa at markeringen går som normalt i ettermiddag, red.anm.)

– Arrangørene i Mo i Rana har varslet at de planlegger å holde en markering selv om politiet anbefaler at det utsettes. Hva tenker du om det?

– Politiet og PST ønsker så fort som mulig å få alt under kontroll slik at ting kan komme tilbake til normalt. Men vi trenger tid til å gjennomgå informasjonen og sjekke ut trusselen. Vår anbefalinger derfor at de utsetter arrangementet til vi kan gå de i møte og i større grad kan garantere for sikkerheten. Hvis de likevel vil gjennomføre arrangementet så vil vi gjøre det vi kan for å sikre det så godt som mulig.

– Så selv om arrangementet går som planlagt så vil det være politi til stede i kveld?

– Politiet kommer til å være til stede selv om de gjennomfører. Vi har et ansvar for å sikre publikum så godt som mulig, selv om de velger å ikke høre på anbefalingen vår.

– På sosiale medier og i vanlige medier går debatten om den nasjonale anbefalingen som kom. Der er det mange som viser til at det er vanskelig å forstå at politiet anbefaler at solidaritetsmarkeringer ikke blir holdt på den ene siden, mens politiet på den andre siden «alltid» stiller opp for å garantere sikkerheten når høyreekstreme avholder møter og demonstrasjoner. Forstår du reaksjonene på denne sammenligningen?

– Jeg forstår reaksjonen, det gjør jeg, og det selv om situasjonene ikke er helt sammenlignbare. Nå er det en trusselsituasjon som er avgjørende, det er det ene, videre er det også en faktor at Pride tiltrekker mye mer publikum enn det høyreekstreme gjør, sier Kløkstad, og fortsetter:

– Så får vi se hvordan det blir når det kommer til lokale SIAN-arrangement når det blir aktuelt, men det som er viktig i denne situasjonen nå er at PST har gjort en vurdering. Og jeg skjønner at det er vanskelig å forklare hva som ligger bak denne, når vi ikke kan gå ut med hvorfor denne vurderingen er tatt. Men jeg ber folk stole på at det er grunn til at denne vurderingen er tatt, selv om vi, naturlig nok, ikke kan fortelle hva som ligger bak, sier politimesteren avslutningsvis.

Les mer: