Gå til sidens hovedinnhold

Tror det blir post bare én dag i uka

Artikkelen er over 3 år gammel

Tiden med levering av post fem dager i uken nærmer seg slutten.

– Jeg tror det kan komme til å ende med at posten bringes ut ukentlig. En mellomløsning på veien dit vil naturlig være postgang annenhver dag, sier konsernsjef Tone Wille i Posten.

Vanskelig å forsvare

Endringene i postgangen fremkommer i den nye boken «Den store forvandlingen. Posten i en digital tid». Boken er ført i pennen av Jan Ove Ekeberg og ble lansert onsdag denne uken.

– Uansett hvordan dette ender, blir det vanskelig å forsvare postombæring fem dager i uka særlig lenge. Dersom politikerne ønsker hyppigere postgang enn det som kan forsvares i markedet, må staten betale for det, mener konsernsjefen.

Mellomløsningen med postgang annenhver dag, bortsett fra i helgene, betyr levering mandag, onsdag og fredag den ene uken, tirsdag og torsdag den neste. Posten har lagt fram sine synspunkter på dette for Samferdselsdepartementet.

– Hvor dette ender og hvor fort det går, vet ingen i dag. Men retningen er åpenbar, uttaler Wille i den ferske boken.

Eieren er forberedt

Hun påpeker at det er nødvendig å tilpasse framtidens tjenester til etterspørselen. Det har også eieren merket seg. I Stortingsmeldingen «Postsektoren i endring», som Stortinget behandlet høsten 2016, står det at «Neste steg er færre omdelingsdager», skriver Ekeberg.

I Danmark er for eksempel overgangen til digital postgang kommet noe lenger enn i Norge. Danskene legger nemlig om til postgang kun én dag i uken fra 1. januar neste år.

– Posten må være en del av hverdagen for folk flest også inn i framtiden, slik det har vært gjennom 370 år, sier Wille, og tenker at det er den viktigste rettesnoren for arbeidet videre. Det betyr at kundeorientering og digitalisering blir sentralt i tiden framover.

Tre brev i uken

Brevvolumene vil fortsette å falle, høyst sannsynlig enda raskere enn før, ifølge boken.

Til nå har volumene typisk falt med 5-7 prosent i året, men framover kan nedgangen bli på 10-12 prosent hvert år. Allerede i 2019 vil norske husstander i gjennomsnitt få tre brev i uken. I dag får de drøyt fire.

– Vi må utnytte alle de muligheter som ny teknologi nå gir for å gjøre hverdagen enklere for våre kunder - både avsendere og mottakere, sier Wille.

Ett av grepene er å smelte Posten og Bring sammen.

Kommentarer til denne saken