Jeg har nettopp våknet opp og sitter her med morgenkaffen etter to innholdsrike dager med PRIDE.

To fantastiske dager med debatter, foredrag, konserter og Pride-show, som jeg selv ledet på Nordland Teaters hovedscene.

Her jeg sitter kan jeg melde at Pride Mo i Rane i år var svært vellykket selv om alle vi som har vært med på å lage den kunne ha ønsket oss fler publikummere. Men vi har konkurrert med været og en gratis hagefest på byens største hotell sponset av en av landet største banker. Selv valgte banken ikke å avse en krone til Pride, som sendte en søknad. Vel, vi er fornøyde med pressedekningen. Begge avisene, Rana Blad og Rana No har fulgt oss med rullende kameraer og åpne mikrofoner i to dager. Tusen takk for det. Vi er også svært fornøyde med støtten fra den politiske posisjonen i Rana.

For første gang vaiet regnbueflagget utenfor Rådhuset i Mo i Rana. Og paraden lørdag ettermiddag hadde doblet seg fra året før. Over tusen mennesker gikk i tog for frihet, kjærlighet og solidaritet. Det er bare å glede seg, selv om noen ytterst få murret i kommentarfeltene og mente at «det ikke lenger er plass til det norske flagget på flaggstengene» bare fordi alle regnbuens farger fikk vaie i vinden to dager i juni i det herrens år 2018. Ja ja.

Hvorfor Pride i Mo i Rana?

Mo er en by som ønsker å bli større. Og om dette skal skje må den erkjenne at det bør være plass for alle, like rettigheter og muligheter, og ungdom med problemer må fanges opp. Før jeg går videre vil jeg understreke på det sterkeste at Pride ikke bare er en festival der homser, lesber og transpersoner går med rumpa bar og vifter med fjæra i byens gater, det er en fest der vi feirer frihet, kjærlighet og solidaritet og alle seire som er vunnet. Jeg kunne nevne partnerskapsloven, ekteskapsloven, og ikke minst at vi fikk fjernet den grusomme lovparagrafen om at homofili var forbudt. Det skjedde faktisk så sent som i 1972. Vi arranger Pride også for å støtte de som andre steder i verden ikke lever under like trygge forhold som oss selv.

Pride er også et slags «seminar; der debatter og foredrag har stor plass.

Fredag morgen inviterte Pride inn 300 skoleelever til foredrag om seksuell identitet og paneldebatt. Det var en fryd å se flere hundre skoleelever sitte som tente lys i to stive timer. To av ungdommene deltok i debatten og kom med relevante og kloke innspill om hva som kan gjøres for å ta vare på dem som faller utenfor av ulike grunner.

 

Leder av Rana Senterparti deltok i debatten, men ellers var ingen av de fem partiene som vil gå til valg om en ny politisk samarbeidsplattform for skolestrukturen til stede verken i paraden, i debattene eller på konsertene. Det er synd og litt underlig når deres mantra er elevenes ve og vel. Både Høyre, AP, SV var representert i paraden og i festivalen ellers. (Om noen andre skulle ha vært det ville jeg sette pris på å få høre det.)

Bak alle vakre og svulstige slagord som «Mennesker, ikke millioner» og «Alle skal med» finnes nettopp mennesker, også unge mennesker. Pride er ikke et prosjekt som skal rekruttere folk til en annen legning, Pride er et frihetsprosjekt som vil støtte og hjelpe de som sliter med egen identitet til å finne sin plass i lokalsamfunnet, i byen, i samfunnet, og det involverer oss alle. Det er en stor glede at «folk flest» nå går sammen med oss i paraden. At mødre, fedre, søsken, familie, venner og bekjente støtter oss og vifter med regnbueflaggene sammen med oss. Jeg er ydmyk og får tårer i øynene av denne massive oppslutningen.

Jeg håper og tror at Ranas politikere ser verdien i Pride. At neste år stiller alle partier opp i denne festen for likeverd og mest av alt en feiring av kjærligheten i alle dens farger og fasonger. Eller rett og slett flytte inn i samtiden, for her er det fint å leve, stort sett.

Gratulerer Mo i Rana med den andre godt gjennomførte Pride! Til slutt håper jeg at vi også en gang får store nok muskler og gode nok økonomiske hjelpere slik at vi kan invitere dere alle til en gratis fest. God sommer.

Jeg skriver dette som uavhengig skribent. Jeg sitter ikke i styret i Pride. Dog er jeg vara for SV i Rana Kommunestyre.

Sven Henriksen

Bildeserie

SE BILDENE: Paraden til Pride Mo i Rana skapte stemning gjennom byen

Se opptak av pride-paraden: